Så styrs Säffle kommun
Kommunen är en demokratiskt styrd organisation. Det innebär att det är förtroendevalda politiker som är ansvariga för alla kommunala verksamheter.
Kommunfullmäktige
Kommunfullmäktige är det högsta beslutande organet i kommunen. I kommunfullmäktige sitter folkvalda politiker som väljs vart fjärde år.
Politikerna i kommunfullmäktige sammanträder en måndag varje månad med uppehåll under juli. Alla är välkomna att lyssna vid dessa möten. De direktsänds även på kommunens webbplats.
Kommunfullmäktige beslutar om mål och riktlinjer för verksamheten, om budget och skattesats, om vilka nämnder som ska finnas. Dessutom väljs ledamöter och ersättare i nämnderna, samt revisorer som ska granska kommunens verksamhet. I kommunfullmäktige behandlas också alla motioner och medborgarförslag.
Kommunstyrelsen
Kommunstyrelsen leder och samordnar kommunens verksamhet, samt ansvarar för kommunens utveckling och ekonomiska ställning. Kommunstyrelsens ledamöter och ersättare utses av kommunfullmäktige.
Nämnderna
Kommunfullmäktige beslutar vilka nämnder som ska finnas och väljer ledamöter och ersättare till dessa.
Nämnderna ansvarar för den dagliga verksamheten inom kommunen, förbereder ärenden som ska beslutas av kommunfullmäktige och genomför beslut som har fattats i kommunfullmäktige.
Enligt kommunallagen ska det i varje kommun finnas, förutom kommunstyrelse, en valnämnd och en överförmyndarnämnd (alternativt en överförmyndare). Dessutom måste det finnas nämnder som kan utföra de uppgifter som enligt speciallagar ligger på kommunerna, till exempel enligt socialtjänstlagen. Varje kommun kan därutöver tillsätta de nämnder som behövs för verksamheten.
Förvaltningarna
I praktiken är det inte politiker utan tjänstemän som utför det dagliga arbetet inom nämndernas respektive arbetsområden. Arbetsuppgifterna kan vara att ge byggnadslov, bevilja ekonomiskt bistånd eller att organisera äldreomsorgen. Mer om varje förvaltning hittar du under respektive nämnd.
Styrande dokument
Kommunernas organisation och styrning regleras i kommunallagen som är gemensam för kommuner och landsting. Kommunerna styrs också av speciallagar som socialtjänstlagen, skollagen och plan- och bygglagen.
Val till kommunfullmäktige
Medborgarna väljer politiker till kommunfullmäktige vart fjärde år. Valet sker samtidigt som valet till riksdagen.
Rätt att rösta i kommunalvalet har den som fyllt 18 år senast senast på valdagen och dessutom uppfyller något av följande krav:
- är svensk medborgare och är folkbokförd i kommunen
- är medborgare i något av EU:s medlemsländer eller medborgare i Island eller Norge och är folkbokförd i kommunen
- är medborgare i något annat land än de som räknats upp ovan och har varit folkbokförd i Sverige i tre år i följd före valdagen
Den som får rösta till kommunen kan också väljas till politiska uppdrag. Många politiker i kommunfullmäktige är fritidspolitiker. De sköter alltså sina uppdrag vid sidan av sitt vanliga arbete.