Medborgarhuset, Säffleoperans hemvist, till höger i bild

Kontakt

Den lilla staden med den stora stadens kulturutbud

Inte många platser av Säffles storlek kan stoltsera med ett alldeles eget teater- och kulturhus. Men det kan Säffle. I spetsen för kommunens rika och aktiva kulturliv står nämligen Säffleoperan, en kronjuvel bland Säffles många kulturpärlor, som under närmare 50 års tid har samlat professionella skådespelare, amatörer och eldsjälar i en kreativ smältdegel som skapat magi på scenen och trollbundit generationer av Säfflebor och tillresta.

Allt började i Stockholm i skarven mellan 1960- och 1970-talen då bröderna Bergh – Erik och Einar – bildade det tidstypiskt frisinnade musikteatersällskapet Fonofon. 1974 flyttade Fonofon-sällskapet med bröderna Bergh i spetsen till Säffle. Givetvis ville de att det skulle finnas en teater av rang även i den lilla värmländska staden.

Säffleoperan bildades – och högsta växeln lades i redan från start. Samma år, 1974, gjordes den allra första uppsättningen på den nybildade teatern i form av ”Tiggarstudenten”. Redan här etablerades det alltjämt så lyckade konceptet att blanda amatörer och proffs på scenen. Många är de ungdomar som inlett sina musikalkarriärer som lärlingar på Säffleoperan och gått vidare till att bli professionella artister i vuxna livet.

Teatertåg för kultursugna storstadsbor

Flera succéer följde för Säffleoperan under årens lopp. ”Vita hästen”, ”Sköna Helena”, My fair lady”, ”Spelman på taket” och ”Teaterbåten” är några av de uppsättningar som under åren fyllt bänkraderna i den anrika Trätäljasalongen i Säffles Medborgarhus invid Byälvens strand. Från storstäderna anordnades täta teatertåg för att transportera kultursugna storstadsbor till Säffle. En bekväm tågresa, en god teaterbuffé med dryck och en högklassig musikalföreställning har visat sig vara ett framgångsrecept som än idag gör att tusentals människor reser med teatertåg till Säffle varje år för att avnjuta den lokalproducerade kulturen.

Ibland har det också varit tuffa tider. Att driva en fullskalig och synnerligen ambitiös teater i en mindre stad är inte alltid enkelt. Men Säffleoperan har stretat vidare och tycks alltid resa sig. Det är inte utan anledning man gärna beskriver sig själv som en ”humla”.

Begreppet humlan kommer av att vi många gånger har klarat av större produktioner än en teater av vår storlek egentligen borde kunna klara av. En humla kan nämligen rent vetenskapligt inte flyga. Dess kropp är för stor och vingarna för små. Men det bryr sig inte humlan om. Den flyger ändå! Och det känner vi en viss samhörighet med, beskriver Säffleoperan själva.

De många ovärderliga eldsjälarna som sköter allt bakom kulisserna är en stor bidragande faktor till livskraften.

Säffleoperan på svarta börsen

En bit in på 2020-talet förefaller Säffleoperan må gott och vara mer populär än kanske någonsin tidigare. De senaste åren har fullträffarna radats upp och biljettrekorden slagits på löpande band. 2019 fick man som blott tredje teaterhus i världen de starkt eftertraktade rättigheterna att få sätta upp Björn och Bennys Chess – i Säffle! Varenda biljett sålde slut innan en ton ens sjungits på scenen. När en lång rad extraföreställningar också blev utsålda lika snabbt började det till och med cirkulera Chessbiljetter på svarta börsen. Sådan är Säffleoperans attraktionskraft.

Chess följdes av Billy Eliott, en djärv och tuff utmaning under den då rådande pandemin. Musikalen, med musik av Elton John, vann både publikens och kritikernas hjärtan, inte minst tack vare en fenomenal insats av den stora barnensemblen. Och så landade Säffleoperan till sist, som första semiprofessionella teaterhus i världen, rättigheterna till Kay Pollaks Så som i himmelen. Den här gången räckte inte den traditionella spelperioden under hösten till. Biljettrycket visade sig vara så högt att 14 extraföreställningar fick sättas in under våren. Säffleoperans genom tiderna största publiksuccé var ett faktum.

Medborgarhusets teaterfoajé där Säffleoperans föreställningar spelas

En ny magisk teaterhöst stundar

Nu laddar Säffleoperan för att fylla 50 år. Den osannolika framgångssagan om operahuset i den lilla värmländska staden fortsätter. På spelschemat inför hösten står den både rörande och hejdlöst roliga berättelsen Kinky Boots med musik av Cyndi Lauper. Det är ännu en djärv satsning av ett operahus med stor fingertoppskänsla och lika stor uthållighet. Biljetterna säljer i sedvanligt hög takt. Teatertågen står redo att bordas. Det blir ännu en magisk teaterhöst i Säffle.

 

Mer läsning

Säffle Medborgarhus
Offentlig konst
Gör en kulturell resa
Gallerier och utställningar
Gamla Vattentornets konsthall
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

Senast uppdaterad • 2023-10-09