Kontakt

Offentlig konst

Säffle kommun äger många skulpturer som är placerade i den offentliga miljön, på torg i parker och i anslutning till vattnet. Två muralmålningar, som är resultatet av Artscape-projektet i Värmland 2017, finns på två husgavlar i centrum, dels på Medborgarshuset och dels på bostadshuset Bryggaren.

Säffle Emoticon Circuit

Emoticon circiut är en offentlig gestaltning vid Säffle simhall och Tegnérskolan av konstnärerna Signe Johannessen och Erik Rören. Verket skapades i en dialog och deltagarprocess tillsammans med bl.a. föreningar och skolungdomar. Konstverket består av en upphöjd cirkel, 14 diameter, som är täckt med ett färgrikt mönster framtaget i workshops med årskurs 8 på Tegnérskolan. Emoticon står för emoji och smiley som är ett symbolspråk för olika känslo- och stämningsuttryck.

I samband med att konstverket blev färdigt i juni 2021 så gjordes en film med bland annat en intervju med konstnären Erik Rören.

Filmen nedan visar arbetet med konstverket, workshops med ungdomar från Tegnérskolan.

Artscape

Sommaren 2017 genomfördes ett stort gatukonstprojekt vid namn Artscape i Värmland. I Säffle blev resultatet två muralmålningar i stadens centrum. Målningen på Medborgarhusets gavel har utförts av Londonbaserade konstnären Captain Kris. Motivet är ett samarbete mellan Capten Kris och kommuninvånarnas tankar och idéer. På en annan i vägg i centrum, Bryggerigatan 1, har konstnären Pastel från Argentina skapat en färgstark målning där han utgått från Nordens flora.

Säffle Zoo

Säffle Zoo är en grupp skulpturer skapade av konstnären Eka Acosta. Skulpturerna är gjorda av hönsnät och konstnärens tanke är att de ska vara naturtrogna men samtidigt sticka ut. Varje skulptur har ett eget namn, pingvinerna heter ”Where did we turn wrong?” apan ”Is this the way to the jungle?” och ankan “Proud to be different”. Dessutom ingår en rosa älg i fullstorlek vid namn Älje, (döpt av kommuninvånare). Våren 2020 flyttade älgen från Kaptensgården till Medborgarhuset Medis. I filmen nedan kan du se hur flytten gick till.

Säffles stora rosa älgvandring

Kontakt
 • Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  Kulturförvaltningen

  0533-68 16 61

  Kanaltorget 3, Säffle

 • Katarina Kristoffersson

  Kulturchef

  Kulturförvaltningen

  0533-68 15 08, 076-631 55 08

  Kanaltorget 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-06-28