Efter ett oväntat livsval flyttade Sune Westerberg och hans familj till en ö mitt ute i Vänern och där stannade de - i närmare 25 år. Familjens engagemang har bidragit till att Lurö idag är ett fantastiskt besöksmål för den som vill vandra, äta gott, bada och bara njuta av tystnaden.
Ett annorlunda liv i skärgården
När Naturvårdsverket utlyste ett naturvårdsuppdrag i Lurö skärgård nappade Sune Westerberg och hans dåvarande fru Marianne på erbjudandet även om valet inte var helt självklart.
Jag var ingenjör inom byggsvängen och vi var egentligen på väg till Sri Lanka för ett jobb åt NCC men vi bestämde oss ändå för Lurö eftersom det lät så spännande. När jag ringde till Säffle kommun och sa att vi skulle bosätta oss på Lurö blev det tyst i telefonen, säger Sune och ler åt minnet.
År 1991 gick så flyttlasset från Fagerås till Lurö tillsammans med barnen på 6 och 8 år och ett helt nytt liv började. Utan någon tidigare erfarenhet skaffade sig Sune och Marianne kor, får och höns och började renovera några av öns byggnader.
Tillsammans med Luröskärgårdens Natur- och kulturförening försökte man också återuppta det odlingslandskap som en gång fanns på ön.
Vi testade allt möjligt, vi rev ett gammalt fyrhus som stod på fastlandet och byggde upp det igen här ute på Lurö, det blev ett vandrarhem med sju sovrum. Vi byggde också ett fint vandrarhemskök och en stor matsal.
Sune och Mariannes hårda arbete lönade sig och så småningom började turisterna komma till Lurö och så har det fortsatt. Idag finns inte mindre än två restauranger, vandringsleder och flera övernattningsalternativ på ön.
Även om Sune nyligen flyttat från Lurö befinner han sig aldrig långt ifrån sin favoritö. Han arbetar nämligen med att ta hand om de drygt 60 djur som varje sommar körs ut i skärgården för att beta och hålla undan sly.
Jag har blivit fåra-och koherde och ger djuren daglig tillsyn, utan dem växer det snabbt igen här ute. Det är speciellt viktigt att bli kompis med korna som är av rasen highland cattle, de har annars en viss förmåga att förvilda sig, förklarar Sune.
Troligtvis njuter fåren och korna lika mycket som människor av den magiska Luröskärgåden. Här finns ett lugn som är svårt att hitta på andra platser. Just det där lugnet är något som Sune nämner flera gånger när han beskriver Lurö.
Lurö skärgård är en fantastisk plats som är fridfull och stilla. Folk som kommer hit stannar upp och sätter sig ner och bara njuter av tystnaden. Jag är så glad över att man tordes flytta ut hit, det var det bästa valet i livet.
Tre historiska fakta om Lurö
- Under 1800-talet uppfördes ett tegelbruk på Lurö där man tillverkade både byggnadstegel och enkupigt taktegel. Platsen där tegelbruket stod är idag en ruinkulle.
- År 1916 fanns det så många barn på ön att ett litet skolhus byggdes mitt på ön och inrymde skolsal och lärarinnans bostad. I juni 1937 hölls den sista examen men skolhuset finns ännu kvar och tjänar idag som sommarbostad.
- I mitten av 1100-talet anlände en grupp munkar till Lurö och grundade ett kloster i natursten här. Under den gräsbeväxta kullen som markerar var den medeltida kyrkan låg finns fortfarande höga murar kvar och utgrävningar pågår ofta med fantastiska fynd.
- Källa: LURÖ ön i Vänerns mitt, Ruth Andersson