Kontakt

Offentlig konst

Säffle kommun äger många skulpturer som är placerade i den offentliga miljön, på torg i parker och i anslutning till vattnet. Två muralmålningar, som är resultatet av Artscape-projektet i Värmland 2017, finns på två husgavlar i centrum, dels på Medborgarhuset och dels på bostadshuset Bryggaren.

Konst i centrala Säffle - konstbroschyr

Sommaren 2017 genomfördes ett stort gatukonstprojekt vid namn Artscape i Värmland. I Säffle blev resultatet två muralmålningar i stadens centrum.

Konstnär: Captain Kris

År: 2017

Plats: Medborgarhuset

Målningen på Medborgarhusets gavel har utförts av Londonbaserade konstnären Captain Kris. Motivet är ett samarbete mellan Captain Kris och kommuninvånarnas tankar och idéer.

Konstnär: Pastel

År: 2017

Plats: Bryggerigatan

På en annan vägg i centrum, Bryggerigatan 1, har konstnären Pastel från Argentina skapat en färgstark målning där han utgått från Nordens flora.


Konstnär: Nisse Zetterberg

År: 1949

Plats: Tingvallaskolans huvudentré

Ovanför entrén på Tingvallaskolan (tidigare Östra skolan) finns Nisse Zetterbergs mosaik i slipad marmor. Motivet vill skildra barns nyfikenhet, fantasi och lust att lära. Mosaiken består av flera olika stensorter, bland annat Carrara marmor, kalksten från Öland och svart belgisk granit.

Konstnär: Stig Blomberg

År: 1954

Material: Marmor

Plats: Stadshusets fasad

Reliefen Älven och staden, som pryder Säffles stadshus, skänktes till Säffle kommun av Billerudsbolaget i samband med invigningen av stadshuset år 1954.

Konstnär: Erik Rören och Signe Johannessen

År: 2021

Material: Betong

Plats: Mellan Tegnérskolan och Säffle simhall

Emoticon circuit är en offentlig gestaltning vid Säffle simhall och Tegnérskolan av konstnärerna Signe Johannessen och Erik Rören. Verket skapades i en dialog och deltagarprocess tillsammans med bl.a. föreningar och skolungdomar. Konstverket består av en upphöjd cirkel, 14 diameter, som är täckt med ett färgrikt mönster framtaget i workshops med årskurs 8 på Tegnérskolan. Emoticon står för emoji och smiley som är ett symbolspråk för olika känslo- och stämningsuttryck.


I samband med att konstverket blev färdigt i juni 2021 så gjordes en film med bland annat en intervju med konstnären Erik Rören.

Filmen nedan visar arbetet med konstverket, workshops med ungdomar från Tegnérskolan.

Säffle Emoticon Circuit - Erik Rören och Signe Johannessen

Konstnär: Vitalis Gustafsson

År: 1954

Material: Brons

Plats: Kanaltorget

Vitalis Gustafsson var en svensk skulptör född i By socken, som numera är en del av Säffle kommun. Han började skissa på fontänskulpturen redan 30 år före verket placerades på torget. Vitalis fick aldrig se det slutliga resultatet då han avled två år före invigningen. 1950 donerades verket av Torsten Källe och avtäcktes år 1954.

 

Konstnär: Viel Bjerkeset Andersen

År: 2011

Material: Rostfritt stål

Plats: Medborgarhuset

År 2011 fick den norska konstnären Viel Bjerkeset Andersen uppdraget att skapa en skulptur som relaterar till verksamheten i Medborgarhuset. Skulpturen Kontrapunkt är utförd i rostfritt stål med sandblästrade och högpolerade ytor. Konstnären använder sig av ljuset för att visa ett flöde av energi och nyckelhålsformen är tänkt att locka barn att gå in i skulpturen.

Konstnär: Okänd

År: Okänt årtal

Plats: Promenaden vid Medborgarhuset

Skulpturen donerades av FCO (Fackliga Centralorganisationen) till Folkets park i Säffle och föreställer politikern Hjalmar Branting, 1860-1925. År 1920 blev Hjalmar Branting Sveriges första socialdemokratiska stadsminister. Sedan år 1965 står skulpturen placerad i närheten av Medborgarhuset.

Konstnär: Karin Björquist

År: 2015 (1962)

Plats: I Medborgarhusets entré

Karin Björquist, född 1927 i Säffle var en svensk keramiker och formgivare som verkade över 45 år på Gustavsbergs porslinsfabrik. Den keramiska reliefen i entrén på Medborgarhuset skapades ursprungligen till Domusvaruhuset som invigdes 1962. Nyårsafton 2015 återinvigdes konstverket på den nya placeringen.

Keramisk relief - Karin Björquist

Konstnär: Okänd

År: Okänt årtal

Plats: Nedanför strömbron

Örnen är en gåva från FCO (Fackliga Centralorganisationen), till Säffle Folkets park där den stod placerad under många år. Örnen placerades år 1977 på en pir i Byälven.

Konstnär: Holger Andersson

År: 1955

Material: Röd bohusgranit

Plats: Mellan Brucegatan och Byälven

Skulpturen Sittande pojke är utförd i röd bohusgranit av den lokala skulptören och konditorn Holger Andersson (1905-1977).

Konstnär: Ellen Heller

År: 2001

Material: Bohuslänsk granit

Plats: Tullnäbben

Ur-Fram-Tid är en skulptur av konstnären Ellen Heller. Den är formad ur ett bohuslänskt granitblock som väger ungefär 2 ton. Konstnären berättar att hennes tanke med skulpturen är att den ska uttrycka en framtidstro, en öppning till nya möjligheter och utveckling. Skulpturen köptes in av Säffle kommun år 2001 som ett minne av Säffle stads 50-årsjubileum.

Konstnär: Liss Eriksson

År: 1979

Material: Brons

Plats: Stortorget

Bronsskulpturen Tintomara är skapad av konstnären Liss Eriksson, son till skulptören Christina Eriksson från Arvika. Tintomara är huvudpersonen i boken Drottningens juvelsmycke av Carl Jonas Love Almqvist.

Liss Eriksson - Tintomara

Konstnär: Ann-Charlotte Boholm Wall

År: 2018

Material: Trä, furu

Plats: Kanalparken

Skulpturen Örn med gös skapades live inför publik i samband med utställningen i parken vid Krokstad herrgård sommaren 2017. Ann-Charlotte Boholm Wall formade verket genom att skulptera med motorsåg.

Konstnär: Ingalena Klenell

År: 2016

Material: Glas

Plats: Säffle simhall

Konstverket Forest of Säffle är skapat av glaskonstnären Ingalena Klenell och köptes in av Säffle kommun 2016. Under tre år var konstverket placerat i Vattentornet i Säffle, som är en arena för samtidskonst. 2019 fick konstnären uppdraget att hitta en ny placering för skulpturgruppen, i den nya simhallen.

I sin konst intresserar sig Ingalena Klenell för berättelser om platser och deras historia. Den storslagna naturen och inte minst skogen är betydelsefull och närvarande beståndsdel i hennes konst.

Konstnär: Holger Andersson

År: 1988

Material: Brons

Plats: Perssons gränd

Skulpturen Lekande björnungar är liksom Sittande pojke gjord av skulptören och konditorn Holger Andersson (1905-1977). Hans hustru, Margareta Andersson, ställde verket till förfogande för avgjutning efter att hans frånfälle.

Konstnär: Eka Acosta

År: 2017, 2018, 2021

Material: Metallnät

Plats: Tullnäbben, Slussvaktarstugan, Säffle bibliotek och Säffle Turistinformation.

Säffle Zoo är en samling skulpturer skapade av konstnären Eka Acosta. Skulpturerna är gjorda av hönsnät och konstnärens tanke är att de ska vara naturtrogna men samtidigt sticka ut.

Pingvinerna, apan och ankan som finns placerade på Tullnäbben har titlarna ”Where did we turn wrong?”, ”Is this the way to the jungle?” och ”Proud to be different”.

Till Säffle Zoo hör även korparna i regnbågens färger på slussvaktastugans tak, en rosa älg och en gris. De två sistnämnda flyttar runt i Säffle kommuns lokaler, men kan ofta ses på Säffle bibliotek eller hos Säffle Turistinformation.

Till Säffle Zoo hör även korparna i regnbågens färger på slussvaktastugans tak, en rosa älg och en gris. De två sistnämnda flyttar runt i Säffle kommuns lokaler, men kan ofta ses på Säffle bibliotek eller hos Säffle Turistinformation.

Säffle Zoo - Eka Acosta

Konstnär: Carl Berger

År: 1918

Plats: Kulturhuset Silvénska villan

Konstnär: Jörgen Nilsson

År: 2010

Material: Aluminium

Plats: Tegnérskolans huvudentré

Konstnären Jörgen Nilsson skapade verket i samband med Tegnérskolans ombyggnad år 2010. Aluminiumklotet föreställer planeten jorden och är försett med en mängd ljuspunkter där varje punkt representerar en miljon människor. Det gröna klotet ska föreställa en måne och de gröna fåglarna är en vanlig höna och en orrhöna. Jörgen Nilsson förklarar att detta ska symbolisera ”en naiv bild av evolutionen och vår kulturs förmåga att via avel förädla djuren i syfte att träda in i människans tjänst”.

Säffles stora rosa älgvandring

I Säffle Zoo ingår även en rosa älg i fullstorlek vid namn Älje, (döpt av kommuninvånare). Våren 2020 flyttade älgen från Kaptensgården till Medborgarhuset Medis. I filmen nedan kan du se hur flytten gick till.

Kontakt
  • Camilla Bark

    Kultursamordnare

    Kulturkansliet

    0533-68 16 15

    Kanaltorget 3

  • Kulturförvaltningen

    Kulturförvaltningen

    Kulturförvaltningen

    0533-68 16 61

    Kanaltorget 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2024-03-26