Vattentornet Konsthall

Säffles gamla vattentorn byggdes 1914 efter ritningar av den berömde arkitekten Ivar Tengbom och har genom sitt tongivande inslag i stadens siluett kommit att bli något av en symbol för staden Säffle.

Det anrika vattentornet är sedan 2016 en välbesökt konsthall och även en plats för musik, poesi och skaparverkstad.

Välkommen Tina Nykvist!

En spännande scen kommer växa fram där konstnären Tina Nykvist jobbar med synkade projektorer, videomapping och ljud.


Urval av tidigare utställningar

Vargfabriken

Med avstamp från den omdebatterade vargfrågan kretsar utställningen kring en fabrik som producerar dräkter bestående av symbolfrågor från verkligheten.

Forest of Säffle

Verket Forest of Säffle bestod av ett stort antal delar i glas. Det var ett unikt verk skapat för Vattentornet. Liksom själva tornets delar har glas fogats samman och utan ritning vuxit till träd i samspel med byggnadens och omgivningens själ och arkitektur.

Flyttfåglar

Konstnären reflekterar kring människans herravälde över djur och natur, vad det kan få för konsekvenser när vi förändrar livsmiljöer. På samma sätt som krig och svält tvingar människor att fly, söka skydd och nya boplatser.

Okeanides

Med Anna Lidbergs installation OKEANIDES skapas en visualisering av vatten genom projektioner. Konstverket består av en artificiell vattenyta med reflektioner av svepande moln och solljus som rör sig i intervaller i samklang med specialkomponerad musik av Jon Ekström.


Mer kultur i Säffle!

Klicka dig vidare och upptäck en del av allt det som Sveriges yngsta stad har att erbjuda inom kulturupplevelser!

Biograf

Under 2024 visar vi film varje lördag kl. 19:00 och söndag kl. 15:00 och kl. 18:00. Vi visar barnfilm varje söndag kl. 15:00 och kör även knattebio sista helgen i månaden för våra allra minsta besökare. Dessutom visar vi flertalet familjefilmer så alla kan få tillfälle att uppleva bio oavsett ålder. Passa på att ge bort en upplevelse, nämligen våra presentkort! Du köper presentkorten i biokassan. Presentkortet löses in mot 1 st biobiljett (ord. biljettpris) och är giltigt i 1 år efter inköpsdatum. Är vi inte på plats i foajén så kan du alltid ringa oss på 0533-68 30 60. Vi ses på Saga!

Ung i Säffle

Vi vill ta till vara på ungdomars engagemang och bidra till en kul och aktiv fritid i Säffle!

Medis — teater, musik och scen

Medis är Säffles kulturpärla, vackert beläget vid Byälvens strand. Säffle kan mäta sig med många större städer tack vare Medis breda kulturutbud.

Bibliotek

Säffle bibliotek är en mötesplats och demokratisk arena för alla. Här finns kunskap, upplevelser och avkoppling. Biblioteket finns alltid nära dig, digitalt, genom kommunens biblioteksbuss och Boken kommer. Det är öppet för alla och gratis.

Storyspot Säffle!

Känner du till historierna om Guldkungen från Svanskog, smugglardramat på Wiksfors Bruk eller varför det står ett gäng pingviner på betongfundamentet i Byälven? Detta är några av de historier från olika platser i Säffle kommun som du kan ta del av i appen Storyspot.

Offentlig konst

Säffle kommun äger många skulpturer som är placerade i den offentliga miljön, på torg i parker och i anslutning till vattnet. Två muralmålningar, som är resultatet av Artscape-projektet i Värmland 2017, finns på två husgavlar i centrum, dels på Medborgarhuset och dels på bostadshuset Bryggaren.

Gör en kulturell resa

I Säffle finns många spännande kulturhistoriska miljöer som också är populära besöksmål. Varför inte göra en utflykt och besöka dem idag?

Stadsvandringar

Säffles stadskärna har ett rikt utbud av offentlig konst, 50-talsarkitektur och eleganta märkesbyggnader som Silvénska villan, Gamla vattentornet och Stadshuset.