En vacker och solig dag på Lurö, vy från vandringsled mot Stånguddens fyr.
Kontakt

Vrak, fåglar och bin

Det naturliga sättet för människor har alltid varit att resa på vattnet. Det var inte alltid att båtfärden gick bra, genom åren har det skett många skeppsbrott i skärgården. Här finns oändligt många fågelarter och Sveriges största rovfågel - Havsörnen vilket lockar många fågelskådare. Själva Lurön är också en viktig del i projektet att rädda det nordiska biet.

Flygfoto över Lurö skärgård. Dyk, snorkla, se vrak från båt/kajak i Lurö skärgård. Vill du inte ge dig ut på egen hand, boka in vraksafari med erfarna guider

Vrak vid Lurö

Lurö skärgård är fylld med skeppsbrott så långt tillbaka i tiden som vikingatiden. Dyk, snorkla eller se vrak från båt/kajak. De olika vraken kan ses på kartan Vrak på Lurö. Missa inte det största vraket, Dinosaurien - ett oidentifierat vrak som är ett jätteskepp, det är mellan 60 – 70 meter långt med en del begravd under havsbotten. Runt om Dinosaurien finns det ett flertal andra skeppsbrott att beskåda för den äventyrliga. Glöm inte att sikten är bäst en vindstilla och solig dag. Tänk på att Dinosaurien ligger i ett fågelskyddsområde och får därmed inte beträdas 1 april - 31 juli. Det finns möjlighet att boka vraksafari med Naven Outdoor Experience som utgår från Kållandsö.

Vrak vid Lurö
Naven Outdoor Experience
Grågås är en av de fåglar som trivs i och vid Vänern. Stora delar av området mellan Värmlandsnäs och Lurö utgör en viktig led för flyttande fåglar, under höst och vår.

Fågelliv på Ekenäs och i Lurö skärgård

Ekenäs och Lurö skärgård är ett eldorado för fågelskådare. Här finns oändligt många fågelsorter; havsörnar, fiskgjuse och svanar är några du kan beskåda på Ekenäs. Till exempel kan du se storlom, grågås och havsörn på Lurö. Havsörnen är Sveriges största rovfågel med en vingbredd på upp till 2,5 meter. Oftast behöver man inte tveka om arten när man har en havsörn framför sig – den mäktiga fågeln har rektangulära breda vingar, med kraftigt spretande vingspetsar, kort något tillspetsad stjärt och grov kroknäbb. Så ta med dig kikare och börja fågelskåda!

Värmland Ornitologiska Förening
Här ses ett par bikupor utplacerade vid en äng. Lurö blev 1984 parningsstation för det nordiska biet, än idag förs det ca 200-300 bidrottningar till Lurö varje sommar.

Det nordiska biet

1984 blev Lurö parningsstation för det nordiska biet och än idag förs det ca 200-300 bidrottningar till Lurö varje sommar för att bli befruktade. Lurö är det perfekta stället som ligger ute i Vänern dit inga andra bin tar sig och med mest soltimmar. Bidrottningarna har en viktig uppgift, nämligen att rädda den nordiska birasen då import av andra biraser trängt undan det nordiska biet. Varje vecka under sommaren till mitten av augusti kommer ett 40-tal nya bidrottningar hit. De får vara på ön en vecka och när de har blivit befruktade och börjat lägga ägg hämtas de hem igen.

Föreningen Nordbi
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-04-18