Kontakt
Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra vid Vänern

Vandra vid Vänerns strand och på skärgårdsö med milsvid utsikt. Att vandra ett utmärkt sätt att upptäcka natur, historia och kulturliv. Vandra längs vackra leder i skog eller på skärgårdsö där varje steg bjuder på unika upplevelser, från det lilla i en vacker växt till panoramavyer över Vänerns vatten. I plusboxen finns kartor att öppna och ladda ner.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra på Lurö - ön mitt i Vänern

Än idag syns spåren av Lurö rika historia i landskapet. Här finns ruin efter en medeltida kyrka i folkmun kallad "klosterruinen", tegelbruksugnar, odlingsrösen, ett litet skolhus kvar som avtryck från den tid Lurö var ett centrum i Vänerland. På Lurö finns det leder från
1 - 10 km, sammanlagt är det cirka två mil vandringsleder om man räknar samman alla stigar och gamla körvägar. Från fornborgen har man en vidunderlig utsikt över Luröarkipelagen, vid Stånguddens fyr syns Kinnekulle. Häfte med information och karta över Lurö finns att köpa på Luröbåten Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. och på Luröbryggan. Reguljära båtturer under sommaren med start på midsommardagen fram till slutet av augusti. Utgångspunkt för vandring beror på avstigningsplats.
Läs mer på Luröskärgårdens Natur- och Kulturförening Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra på Ekenäs

Vandra vid Vänerns strand på Värmlandsnäs, Ekenäs, Åkershusleden och Ladholmen. Du kan välja att gå hela spåret eller delar. Start för vandringsleden är vid Ekenäs camping. Ekenäs - Ladholmen. Denna sträcka är ca 1 km lång, vid Ladholmens sydspets får du panoramavy utöver Vänern. Här finns ett vindskydd och grillplats. Denna del av leden är handikappanpassad, spångarna har inga räcken. Ekenäs till Åkershus. Det är samma start och led som till Ladholmen till att börja med. Leden viker av till vänster och fortsätter genom skog och längs stranden. Missa inte att gå ut till Sohuvudsudden. Här får du storslagen vy över Vänern, Lurö skärgård, nationalparken Djurö i öster och Kinnekulle i syd. Leden är ca 2 km och slutar vid Åkershus badplats, områdets bästa badplats. Åkershus. tillbaka till Ekenäs camping går leden efter den allmänna vägen.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra till Villkorsberget

Vandra på Värmlandsnäs. På Villkorsberget låg en gång en fornborg, den enda fornborg som har undersökts arkeologiskt. Borgen kan ha varit en slags befäst gård, den var cirka 170 meter lång, bestående av vallar och murar av jord och sten. Vallarna har varit försedda med en palissad av trä, innanför vallarna fanns uppbyggda terrasser av sten och jord. Terrasserna har sannolikt byggs för att inrymma hus. Någon gång mellan år 400–600 brann borgen ner för att aldrig byggas upp igen. Från Villkorsberget har du milsvid utsikt över Vänern. Längd: cirka 2 km. Kupering: Lätt - måttlig. Karta finns i plusbox.

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra Säffle stad - Duse Udde

Vandra och cykla längs Byälven till Säffles pärla vid Vänerns strand - Duse Udde. Gång- och cykelbanan går genom skogsdungar, fält och parker som Krokstad Herrgårds engelska park med lummig grönska och längs älven. Herrgården är idag en boendeanläggning med restaurang. På Duse Udde finns promenadstråk, minigolf, volleybollplan och mer. Passa på att ta ett dopp vid klippor och sandstrand. I den över hundra år gamla fyren finns idag restaurang med fantastisk vy över Vänerhavet. Det finns fler vandringsleder i området. Underlag; grus och asfalt. 

Vandra på Duse Udde, här är två vandrare på väg genom fin tall- och granskog

Vandra på Duse Udde

Duse Udde har härliga vandringsleder som passar barn, hela familjen och för dig som vill ha lite svårare terräng. Från Ideberget får du en fin vy över Byälven. Vandring genom omväxlande skog och öppna fält. Kuperad terräng på stigar över berg där spångar underlättar vandringen. Lederna korsar allmän väg. Längd: från 1,6 km - 8,3 km. Kupering: Mycket lätt - stark. Spårtavlan vid Servisehuset på campingen.

Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-03-08