En fin dag i Säffle gästhamn. Det är spegelblankt vatten, ett par promenerar längs gästhamnen och en familj spelar minigolf.
Kontakt

Stadsnära promenader och motionsleder

Vandra i Säffle stad, nära till vatten som längs Säffle kanal och på ö i kanalen. Det finns också fina motionsspår för en promenad eller längre vandring.

Vy från Säffle gästhamn upp mot centrum över parken och husen längs Säffle kanal, det gamla Vattentornet som syns långväga har blivit något av en symbol för Säffle.

Vandra Säffle stad - By kyrka

På sträckan mellan staden och kyrkan får du uppleva natur med närhet till stadsmiljö och vatten, Byälven. Promenadstråket passerar vackra trädgårdar, Knusesunds herrgård med sin idylliska park och i vacker skogsmiljö, där stora ekar ger dig svalkande skugga. Denna sträcka är en del av Pilgrimsleden Västra Värmland som går från Ekenäs vidare upp genom Värmland.

Karta Säffle stad - By kyrka
Den vackra Trätälja-skolan i rött tegel är byggd 1899, den gamla skolan är idag Ungdomens Hus.

Kulturhus längs Säffle Kanal

Promenera längs Säffle kanalen och de hus och byggnaderna som ligger vid den och runt om den. Vet du att landsfiskalen bodde och hade sitt kontor i Länsmansgården? Vad heter byggnaden på bilden övanför? Broschyren är från 2016 så mycket har ändrat sig sedan dess. Den finns inte i tryck numera så skriv ut pdf:en eller ladda ner till mobilen, den finns även på engelska. Vinterpromenader hänvisas till ordinarie gång- och cykelvägar. .

Broschyr Kulturhus i Säffle
Brochure - Cultural center along the Säffle canal
Motionera och promenera själv, i sällskap eller ta med hunden på tur i Tegnérområdet.

Vandra i Tegnérområdet

Elljusspår från 1,5 till 5 km och längre vandringsled på ca 10 km. Breda spår och sittplatser längs med spåren. Lederna går omväxlande i skog, över och längs öppna fält. Här finns också MTB-slingor som slingrar sig fram i kuperad terräng genom gran- och tallskog. Slingorna är tydligt markerade med orange färg. Spårtavla finns strax intill Säffle Skidklubbs stuga. Vintertid prepareras motionsspåren för skidåkning. Vinterpromenader hänvisas till ordinarie gång- och cykelvägar.

Tegnérs motionsspår
Motionera och promenera själv, i sällskap eller ta med hunden på tur i Tegnérområdet.

Höglunda motionsspår och vandringsled

Vandra nära staden på fina grusvägar, stigar och skogsvägar i omväxlande natur, från tallskogar och till mosslandskap. Spåren har bra underlag och varierande kupering. Vindskydd finns längs spåret. Här finns också längre vandringsled där Pilgrimsleden Västra Värmland går. Spårtavla finns längs väg in från Lugnadalsgatan. Antal leder: 2. Längd: 3 km (elljusspår), 5 km. Tillgänglighetsanpassning på 3 km.

Höglunda motionsspår
Höglunda motionsspår ligger i Annelund här finns fina leder, både lättare och mer kuperade, i barr- och lövskogar

Motionsspår runt om i Säffle kommun

Det finns ett flera motions- och cykelspår på olika platser i kommunen. På en del motionsspår körs även skidspår upp vid kalla och snörika perioder, både av både natur- och konstsnö.

Motionsspår Säffle kommun
Flygfoto över bron över Byälven, i bakgrunden ligger Rolfserudsholmen. På höger sida syns Lantmännens gamla silo.

Vandra i Säffle - Rolfserudsholmen

Ta en liten promenad längs Säffle kanal och Byälven med start från Kanalområdet, via Bibliotekskajen till fina Rolfserudsholmen som ligger mitt i Byälven / Säffle kanal. Från holmen kan du se Säffle järnvägsbro, som är en ”likarmad lyft-svängbro". Den byggdes år 1878 och är fortfarande i bruk. För dig som gillar fakta så är spännvidden 14,7 + 14,7 m, konstruktionslängden 129 m, bredden 6 m och avståndet till högsta högvattenyta är 4,9 m. Längd: cirka 2 km. Notera att träbron över till Rolfserudsholmen och stigarna på ön inte underhålls eller snöröjs vintertid.

Runda Kanalområdet - Rolfserudsholmen
Cykla eller vandra med picknickkorg eller ryggsäck full av godsaker för en härlig afton på Duse Udde. Här är ett gäng cyklister, både stora och små, på väg mot Duse Udde.

Vandra Säffle stad - Krokstad & Duse Udde

Vandra och cykla längs Byälven. Gång- och cykelbanan går genom skogsdungar, förbi fält och parker som Krokstad Herrgårds engelska park. Herrgården är idag en boendeanläggning med restaurang. Det finns mindre väg som går utmed Krokstads ägor så du kan komma tillbaka på cykel och gångbanan igen. På Duse Udde finns fina promenadstråk och fler leder att vandra på. Passa på att ta ett dopp vid klippor och sandstrand. Underlag: Grus och asfalt. Längd: cirka 6, 8 km. Kupering: Lätt - måttlig.

Ladda ner cykel- & gångkarta
Ta en promenad i kanalområdet till Sifhällaparken, över Byälven går denna vackra träbro som är nog bred för att cykla på också

Esaias Tegnér Citat - och stadsvandring

Stadsvandring med kända och mindre kända citat av Esaias Tegnér. Längs slingan ser du också flera av Säffles karaktärsbyggnader av stort historiskt intresse. Slingan börjar på Kanaltorget vid Säffle biblioteket där en informationstavla om Tegnér finns uppsatt.

Karta och historik om Tegnér och byggnader.
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

Senast uppdaterad • 2023-03-07