Vacker vy över Häljebol ´s  bygd med ängar och de sjöar, Flagorna, som är delar av vattenvägen mellan Säffle och Arvika. Vandrarna är på väg ner mot det flacka landskapet. Fotot är från Pilgrimsvandringen 2019
Kontakt

Pilgrimsleden Västra Värmland

Pilgrimens sju nyckelord präglar vandringen: Enkelhet, bekymmerslöshet, frihet, långsamhet, tystnad, andlighet och delande. Vill du fördjupa dig i historien, traditionen, hitta servärdheter och minnesmärken finns det mycket att läsa.

Välkommen att vandra utmed Pilgrimsleden Västra Värmland. Leden är en del av pilgrimsleder med riktning mot Trondheim, medeltidens Nidaros.

Pilgrimsleden sträcker sig genom natursköna område i Säffle, Arvika och Eda kommuner. Den startar på ön Lurö i Säffle och går upp till Skillingmark i Eda vidare över till Norge.

Under medeltiden var ett av de stora pilgrimsmålen Olof den heliges grav i Nidaros, nuvarande Trondheim. Människor vandrade från olika delar av Norden och också från kontinenten. Det gick flera leder genom Sverige och en av dem gick genom västra Värmland. Vid reformationen upphörde pilgrimsvandringarna i den protestantiska delen av kristenheten.

Pilgrimsleden Västra Värmland börjar vid kyrkoruinen på Lurö, via båt tar du dig sedan till fastlandet, Ekenäs på Värmlandsnäs. Leden passerar kyrkorna Eskilsäter, Millesvik, Ölserud, Botilsäter, By och Säffle. Nästa anhalt är Kila kyrka som ligger strax intill leden, leden fortsätter runt och längs med sjön Summeln. Stanna till vid fantastiska von Echstedtska gården som är öppet sommartid. Se huset, utställningar och fika på tunet. Vägen fortsätter mot Gillberga, väl framme i norra utkanten av Nysäter, kan du göra en avstickare till Värmlands Vikingacentret för att se den permanenta utställningen som har öppet sommartid. Från Gillberga kyrka fortsätter leden mot Stömne, via den den gamla landsvägen, den s.k. Ryss-vägen över till Sölje, vidare mot Gladisvall och Glava hembygdsgård i Arvika kommun. Sista etappen får i Eda komun från Skillingsfors via gamla kyrkplatsen Klevane upp till Högsäter där leden fortsätter på den norska sidan. För kartor och mer information se webb Pilgrimsleden Västra Värmland. Notera, kyrkorna är endast öppna vid gudstjänst eller andra evenemang.

Pilgrimsleden Västra Värmland
Broschyr Pilgrimsleden Västra Värmland
Sevärdheter, traditioner och minnesmärken V. Värmland
Sevärdheter, traditioner och minnesmärken Säffle
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-09-08