Cyklisten på bild är precis på väg att trampa vidare på den fina skogsvägen. I Säffle kommun finns många fina grusvägar att cykla på som på Värmlandsnäs östra sida ner till ekenäs, sydspetsen av Värmland.
Kontakt

Tips på cykelturer

Cykla genom öppna landskapen längs vägar vars diken blommar, fält, brukad jord och även skärgårdsmiljöer. Ta en paus, bada, ät och fika, hitta unika platser och sevärdheter längs din väg

Cykla Säffle - Duse Udde

Duse Udde vid Vänerns strand är en härlig plats för både stora och små med både barnvänliga sandstränder och mysiga klippbad samt fina ställen att slå sig till ro och packa upp picknickkorgen. Grillplats finns intill gästhamnen. Tröttnar du på att bada så finns det andra aktiviteter att roa sig som att vandra. Den mer än hundra år gamla fyren är idag en lysande restaurang med fantastisk vy över Vänern. Till Duse cyklar du längs Byälven från Säffle stad längs Säffle kanal via slussen och gästhamnen. Du passerar Krokstad Herrgård där den engelska parken lockar till en paus med sin lummiga grönska och naturliga former.

Längd: 6,8 km enkel väg.
Parkering: Säffle centrum, Kungsgatan, Järnvägsgatan.
Underlag: Grus, asfalt. Allmän väg, cykel- och gångväg.
Lämplig för hela familjen.

Säffle - Ekenäs, Värmlandsnäs sydspets

Vill du hitta solen? Cykla då ut på Värmlandsnäs, den stora halvön som stoltserar med flest soltimmar i landet. Värmlandsnäs är ca 40 km
långt och 20 km brett. Här göms stora kultur och naturskatter som bäst upplevs från sadeln. Du cyklar genom vackert landskap och levande bygd som övergår i skärgårdsnatur. På Ekenäs finns restaurang, gästhamn och camping. Fika, ät gott, lek, bada och vandra. Vandringsleden på Ekenäs bjuder på en härlig panoramavy ut över Vänern.

Längd: cirka 40 km enkel väg.
Parkering: Säffle centrum, Järnvägsgatan, Fogdegatan.
Underlag: Grus, asfalt.
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej barn under 12 år.

Kilafjället

Här har du cykelturen perfekt för mountainbike eller tålig cykel. Vägen är till en början asfaltbelagd, sedan tar grusvägen över, backe upp
och backe ned. Vägen är krokig och smal, kurvorna är många. Du passerar orter som Grunnerud och Sandbol, sjöar som Summeln, Buvattnet och ÖsterSvan. Väl framme i Skäggebyn, tar du till vänster
mot Svaneholm, här finns det både restaurang, affär och sevärdheter. Leden går delvis på Unionsleden

Längd: 30 km
Parkering: Kila kyrka, von Echstedtska gården, Svanskog Folkets Hus, Svanskog kyrka/ församlingshem.
Underlag: Asfalt, grus, allmän väg
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej lämplig för barn.

Svaneholm - Ödebyn - Rök - Svaneholm

Upptäcktsfärd i fantastisk natur med djupa skogar, längs sjöar och tjärnar, genom idylliska byar. En variationsrik cykeltur med vilda, kurviga vägar och rejäla backar! Mountainbike eller tålig cykel rekommenderas. En tur som med bedårande utsikt.
Höjdmeter 129 m - 223 m.

Längd: cirka 36 km
Parkering: Svanskog Folkets Hus, Svanskog kyrka/
församlingshem, Ödebyns bygdegård, Strand badplats,
Strandvägen.
Underlag: Grus, asfalt.
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej lämplig för barn.

Värmlandsbro - Södra Ny Kyrka - Hög - Värmlandsbro

Ta en tur på landet, en cykelfärd bara för ro skull eller för lättare träning. Du passerar kyrkor som Huggenäs kapell, vackra gårdar, odlade fält och skogsdungar. Här kan du välja att starta i Värmlandsbro och ta lilla rundan eller i Säffle för lite extra träning. Det kan ju passa med en kopp kaffe eller något annat gott också vid "målgången" .

Längd: 36 km ca
Parkering: Fogdegatan. By kyrka. Grön Ko Saluhall och Café
Underlag: Asfalt, grus
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej lämplig för barn.

Säffle - Liljedal - Segmon

På väg vidare till de norra och östra delarna av Värmland? Vi tipsar om en säkrare cykelväg längs mindre vägar för att undvika den mycket hårt trafikerade E45. Från Säffle centrum går det cykelbanor längs Karlstadsvägen till bostadsområdet Treabackarna och vidare ut på mindre vägar som leder vidare till Slottsbron. Här finns det cykel- och gångväg in till Grums. Det finns även en alternativ väg längs gårdar, odlade fält och skogsdungar. Leden går delvis på Vänerleden.

Längd: 30 km och så långt du vill
Underlag: Asfalt, grus, allmän väg, delvis enskild cykelväg
Lämplig för: Vuxna och ungdomar, ej lämplig för barn.

Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

Senast uppdaterad • 2023-11-08