Svartvit stillbild på ung gosse stående på Stortorget i filmen från 1908
Kontakt

Säffle 1908

Två unika journalfilmer visar livet och folkvimlet i Säffle köping under vintern och sommaren 1908. Filmerna, som producerades av Svenska Biografteatern, finns att se på Filmarkivet.se

Delar av filmerna premiärvisades redan den 15 april 1908 på Seffle Biograf-Teater. "Vackra och vällyckade fotografier, där hvarje Sefflebo igenkänner vänner och bekanta" utlovades i en tidningsannons inför filmvisningarna. Det blev mycket riktigt en storslagen publiksuccé där visningarna "varit till trängsel besökta" enligt Säffle-Tidningens utsände.

Ett par av de filmer som spelades in i Säffle köping 1908 har kunnat spåras och finns glädjande nog bevarade och tillgängliga i ett klipp på Filmarkivets webbplats.

Se filmklippet på Filmarkivet.se

Lokalhistorikern och Säffle-Tidningens förra chefredaktör Sven-Erik Dahström har sammanställt ett detaljerat referat som beskriver de scener och platser som visas i filmerna.

Sommarfilmen inleds på Stortorget. Det är torgdag och mycket folk i alla åldrar är i rörelse. En av dessa är en man i vit vegamössa och ett minst lika vitt skägg. Det är konditor Rohdin. Kameran vänds mot söderqvistska fastigheten där M S Söderqvists diversehandel fanns inrymd. Ovanför denna låg Axel Löfgrens Ur & Guldsmedsaffär, som hade flyttats dit 1906. En skoaffär fanns också bland affärsrörelserna norr om torget.

Kameran fångar in Kvarnbacken och Strömbron innan det ges en vy över Tullnäbben och en mycket kort sekvens visar bl a kallbadhuset som låg i älven mitt för Stenmagasinet. Det sistnämnda passerar i bild liksom kanalen och det trämagasin, som låg alldeles intill kanalen på västra sidan.

Öppna hela filmreferatet (5,1 mb)
Kontakt
  • Säffle kommun

    Säffle kommun

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 00

    Kanaltorget 1, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-07-28