Bild
Kontakt

Information angående Coronaviruset (covid-19)

Säffle kommun bevakar utvecklingen av Coronaviruset tillsammans med berörda myndigheter och följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer.

Stanna hemma vid symptom

Var och en som känner att man håller på att bli sjuk, även milda symptom på luftvägsinfektion, hosta eller feber ska begränsa sociala kontakter där smitta riskerar att överföras. För förskolan och skolans del innebär det att elever och personal med dessa symptom, oavsett om man besökt ett riskområde eller inte, ska stanna hemma tills symptomen är borta. Det är vårdnadshavarens ansvar att göra bedömningen kring huruvida eleven ska stanna hemma.

Personer med symptom som till exempel ska hämta och lämna barn bör ej gå in i lokalerna.

Vänta minst två dygn efter att du blivit frisk innan du går till jobb eller skola.

I Sverige är det Folkhälsomyndigheten som har uppdraget att informera kring covid-19. Myndigheten uppdaterar dagligen sin webbplats med kvalitetsgranskad informationlänk till annan webbplats. Där hittar du bland annat gällande reserekommendationer, aktuella fakta kring antalet smittade och riskområden, liksom mer information om sjukdomen och en FAQ ("frågor och svar-spalt")länk till annan webbplats

Webbplatsen 1177.selänk till annan webbplats innehåller sjukvårdsrelaterad information om covid-19.

Rekommendationer för att undvika smittospridning

Folkhälsomyndighetens råd för att undvika smitta är följande:

 • Undvik att röra vid ansiktet eller ögon och undvik nära kontakt med sjuka människor.
 • Tvätta händerna ofta med tvål och varmt vatten, före måltid, mathantering och efter ett toalettbesök. Handsprit kan vara ett alternativ när du inte har möjlighet till handtvätt.
 • Genom att hosta och nysa i armvecket eller i en pappersnäsduk hindrar du smitta från att spridas i din omgivning eller från att förorena dina händer.
 • Stanna hemma när du är sjuk för att inte att smitta andra.

Hit ringer du om du har frågor om covid-19

Det är väldigt många som ringer till 1177 just nu och ställer frågor om viruset covid-19. Detta medför hög belastning och att det är svårt att komma fram.

 • Om du behöver personlig sjukvårdsrådgivning, ring 1177. Använd numret med förnuft och aldrig för allmänna frågor om coronaviruset.
 • Har du allmänna frågor om viruset ska du ringa 113 13.
 • Du kan också söka svar på 1177.selänk till annan webbplats
 • Säffle kommun fortsätter att följa Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring covid-19. Frågor och svar om viruset finns på Folkhälsomyndighetenslänk till annan webbplats webbplats.
 • Är du ung och har frågor om coronaviruset? På BRIS hemsidalänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster kan du läsa mer om ämnet och du kan även ringa 116111 och ställa frågor.

Besöksförbud på äldreboenden och gruppbostäder

Säffle kommun arbetar i enlighet med regeringens beslut om besöksförbud på äldreboenden, Kommunen följer ävens Region Värmlads råd om besöksförbud för korttidsenhet och gruppbostäder inom funktionshinderomsorgen på grund av smittorisk i samband med Coronaviruset (covid-19).

Undantag kan göras för närstående till personer som är kritiskt sjuka om besökaren inte har luftvägssymptom. Beslutet gäller tills vidare.

Information till företagare

Säffle kommun har tagit fram åtgärder för att mildra effekterna av virusutbrottet. Vi följer utvecklingen av corona och de stödpaket och insatser som presenteras nationellt och regionalt. Flera verksamheter ser över sina regler och rutiner riktade mot företag för att se hur kommunen kan lindra effekten av pandemin.

Svenskt näringsliv och Visita har kommit med en rad förslag till kommunala åtgärder. Vi följer SKR, Sveriges kommuner och regioners, rekommendationer kring vilka åtgärder som går att genomföra.

Information på andra språk

Folkhälsomyndigheten har sammanställt information på andra språk än svenska om Covid-19. Klicka härlänk till annan webbplats för att komma till sidan med språköversättningar.

Hela www.saffle.se kan översättas med hjälp av funkationen "Translate" som finns uppe i sidans vänstra hörn.

Information in different languages

Folkhälsomyndigheten (The Public Health Authority) has compiled information in other languages about Covid-19. Click herelänk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster to visit the language translations page.

Did you know that www.saffle.se can be translated? You'll find the tool for this in the top left corner of the page.

Kontakt
 • Elin Fredriksson

  Säkerhetssamordnare

  Räddningstjänsten

  0570-827 72, 070-098 42 72

  Norrlandsvägen 33, Säffle

 • Säffle kommun

  Säffle kommun

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 00

  Kanaltorget 1, Säffle

Senast uppdaterad • 2020-03-31