Två personer som står framför en karta och pratar
Kontakt

GIS

GIS är en förkortning av Geografiskt Informations-System, vilket är ett system som hanterar geografisk data.

GIS är ett informationssystem för att samla in, lagra, analysera och presentera lägesbunden information. Enkelt beskrivet är systemen en kombination av kartor och tabellinformation (databaser) som lagras och hanteras i datorn.

I en kommun har cirka 80 procent av all information en geografisk koppling och därmed finns det möjlighet att använda denna teknik för att förenkla och analysera information.

Det geografiska läget har betydelse för att kunna göra analyser, beräkningar och simuleringar och för att kunna ge ett bra beslutsunderlag. Analyserna kan presentera komplex information på ett visuellt och överskådligt sätt med hjälp av kartan.

Informationssystemen finns överallt omkring dig och du använder det säkert redan nu. Eniro, Hitta.se, Hemnet och Google Earth ger dig information om ett geografiskt läge och använder GIS.

Tekniken finns i satellitnavigatorer (som GPS eller GNSS) och i appar till din smartphone som används av myndigheter och företag. I Säffle kommun använder vi GIS i många verksamheter, och i vår felanmälansapp.

Vår GIS-enhet arbetar med kommunens digitala karta på saffle.se

Kontakt
  • Basak Bozkurt

    GIS-ingenjör

    Teknik och fritid Säffle-Åmål

    0533-68 17 62

    Järnvägsgatan 9, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-12-12