Bild
Kontakt

UMV Coating Systems uppfinner för framtiden

UMV Coating Systems är ett av våra mest uppfinningsrika företag vars drivkraft är att hitta hållbara lösningar för bestrykning av papper och kartong.

Ända sedan 1970-talet har UMV Coating Systems, som från början hette Inventing, sålt innovativa bestrykningsmaskiner över hela världen. Företagets grundare Hans Wallsten uppfann en teknik som gav jämna färglager på papper och kartong samtidigt som den minskade materialförbrukningen. Hållbarhet är alltså något som genomsyrat verksamheten sedan starten. Nuvarande VD Håkan Karlsson bär traditionen vidare.

- Våra drivkrafter har alltid varit miljö, ekonomi och hälsa. Vi var först med att uppfinna en teknik som gör att man kan bestryka återvunnen pappersfiber, det gick inte tidigare. Tack vare Håkans starka engagemang har vi intensifierat vårt hållbarhetsarbete och bland annat jobbat fram en lösning som ska ersätta förstärkning med plastfilm i återvunnet papper, berättar Per Emilsson.

Imponerande pilotanläggning
På anläggningen i Säffle finns en av världens finaste pilotmaskin för utveckling av nya bestrykningstekniker. Här jobbar man tillsammans med stora internationella kunder från idé till färdig produkt. En av kunderna som provar ny teknik i pilotanläggningen när vi är på besök är Arctic Paper Group. Utvecklingsingenjör för koncernen, Desiree Simer berättar mer.

- Att testa olika produkter i vår egen pappersmaskin kan medföra veckolånga produktionsbortfall. Genom att använda UMV Coating Systems anläggning slipper vi det problemet och får möjlighet att lära känna produkten. Det är en fantastisk möjlighet och vi uppskattar att alla är så lättsamma och att inget känns omöjligt här, berättar Desiree.

Kontakt
 • Caroline Fröling

  Kommunikationsansvarig

  Kommunledningskontoret

  0533-68 13 24

  Kanaltorget 2A, Säffle

 • Pia Proper

  Näringslivschef

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 22

  Kanaltorget 2A, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-12-08