Bild
Kontakt

Småstaden gör comeback

Sedan ett par år är det fler som lämnar storstaden än som flyttar till staden och många väljer istället att flytta till en mindre plats. Men vad är det som lockar med småstadslivet och kan Säffle möta behoven?

När pandemin kom tog möjligheten att arbeta på distans ett stort kliv framåt och flera olika sätt att leva blev plötsligt möjligt. I forskningsprojektet ”Livet utanför storstaden” har barnfamiljer som lämnat Stockholm, Göteborg och Malmö intervjuats om varför de valt att flytta. Studien visar att det som lockat familjerna till landsbygden är en bekväm helhet med skolor och förskolor, butiker, service och välfungerande bredbandsnät.

- Säffle är ett utmärkt val för den som vill få ihop livspusslet på ett enkelt sätt. I vår vidsträckta kommun finns elva förskolor och nio grundskolor. Vi har ett brett utbud av butiker och distansarbetar du finns självklart snabb uppkoppling via Säffle fibernät, säger XX.

Förskola
Grundskola och fritidshem

En stressfri vardag

Familjerna i studien uppgav att de generellt sett var nöjda med sitt val och att de fick vad de sökte efter; bättre harmoni mellan jobb och privatliv. Något som många nyinflyttade Säfflebor också uppger.

- De som flyttar till Säffle upptäcker snabbt hur mycket mer tid de får när de inte behöver lägga flera timmar på att pendla i storstadsmiljön eller i kollektivtrafiken. De hinner lämna och hämta barnen på fritidsaktiviteter, ta en fika med en kompis och träna efter jobbet, säger XX.

Idrott, friluftsliv och lek
Kulturskolan

Ny syn på bilen

En del av barnfamiljerna i studien har fått en ny syn på bilen som ett viktigt verktyg när man bor på landet. Däremot kännetecknas bilresorna inte längre av att sitta fast i köer utan av stressfria resor på lugna vägar.

- I Säffle kantas vägarna inte sällan av fantastisk natur. Skogen och vattnet finns alltid närvarande och det är också där som Säffleborna tankar positiv energi som smittar av sig till omgivningen, säger XX.

Vandra i Säffle
Upptäck Vänern
Kontakt
  • Erika Andersson

    Projektledare, kommunikatör

    Kommunledningskontoret

    0533-68 13 23

    Forskningsvägen 1, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-08-28