Boende och ekonomiskt bistånd
Kontakt

Ekonomiskt bistånd

Enligt socialtjänstlagen har du rätt till ekonomiskt bistånd, eller försörjningstöd som det också kallas, om du inte kan försörja dig själv eller din familj.

Du kan ansöka om ekonomiskt bistånd för att täcka nödvändiga utgifter, exempelvis:

 • Pengar till mat och kläder
 • Bostadskostnader, som hyra och elräkning
 • Medicin och läkarbesök

När du ansöker om ekonomiskt bistånd i Säffle kommun får du även stöd i att förändra din situation för att du ska bli självförsörjande så snabbt som möjligt.

Vad är ekonomiskt bistånd?

Ekonomiskt bistånd är det yttersta skyddsnätet i Sverige och ska vara ett komplement till andra ersättningar. Du ska därför i första hand ha sökt andra ersättningar och bidrag du skulle kunna ha rätt till, exempelvis:

 • A-kassa
 • Sjuk- eller föräldrapenning
 • Bostadsbidrag
 • Underhållsstöd

Om du har egna inkomster, sparade pengar eller tillgångar som aktier så skall dessa användas i första hand innan du beviljas ekonomiskt bistånd.

Ekonomiskt bistånd utreds enligt 11 kapitel 1 § socialtjänstlagen och bistånd fattas enligt 4 kapitlet 1 § eller 2 § socialtjänstlagen.

Hur söker jag ekonomiskt bistånd?

 • Om det är första gången du söker ekonomiskt bistånd ska du besöka vår informationssida där vi samlat all information som gäller för en nyansökan.
Klicka här om du ska söka ekonomiskt bistånd för första gången
 • Om du gör en återansökan eller behöver ansöka om ekonomiskt bistånd fler gånger gör du det via vår e-tjänst.
Klicka här om du ska göra en återansökan för ekonomiskt bistånd

Vanliga frågor och svar

Du kan göra en provberäkning på Socialstyrelsens webbplats för att se om din ekonomi ligger under eller över nivån för ekonomiskt bistånd. Klicka här för att komma till Socialstyrelsens provräkning. Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.

Om du vill överklaga beslutet om ekonomiskt bistånd ska du skriva till Förvaltningsrätten i Karlstad men överklagandet ska skickas eller lämnas till socialnämnden i Säffle. Du ska tala om vilket beslut du vill överklaga, varför du anser att beslutet ska ändras och vilken ändring du vill ha. Skicka även med sådan uppgift som du anser har betydelse och som du inte redan har lämnat. Du måste skriva under din överklagan, uppge personnummer, adress och telefonnummer.

Adressen du ska skicka din överklagan till är:

Socialnämnden
661 80 Säffle

För att Förvaltningsrätten i Karlstad ska behandla ditt ärende ska din överklagan ha kommit till socialnämnden inom tre veckor från den dag du fick beslutet.

När vi tar emot din ansökan om ekonomiskt bistånd för första gången behöver vi inleda utredning, upprätta en personakt i socialregistret. Socialregistret är ett arkiv som bara får användas av behörig personal i socialtjänsten och för statistikuppgifter. Vi för också journal över de uppgifter du lämnar till oss.

Uppgifterna du lämnar omfattas av sträng sekretess. Vi får som huvudregel inte lämna ut detta till andra myndigheter. Om du vill läsa mer om hur dina personuppgifter hanteras kan du läsa mer här.

Om du får pengar av socialtjänsten som du inte har rätt till, så ska du betala tillbaka pengarna. Om du lurar socialtjänsten kan du bli anmäld till polisen.

Kontakt
 • Socialförvaltningens reception

  Socialförvaltningens reception

  Socialförvaltningen

  0533-68 10 00, 0533-68 16 77

  Järnvägsgatan 13, Säffle (postadress: Säffle kommun, Socialförvaltningen,
  661 80 Säffle

  Receptionens öppettider (helgfria vardagar)
  08:30-09:30
  09:50-12:00
  13:00-15:30

  Våra handläggare träffas på telefontid (helgfria vardagar)
  08:30-09:30

  Socialkontorets jourtelefon (efter kontorstid). Gäller enbart akuta ärenden avseende individ- och familjeomsorg som inte kan avvakta till telefontid nästa vardag.
  070-292 57 58


 • Arbetsmarknadsenheten

  0533-68 30 20

  Forskningsvägen 1

  Öppettider
  Tisdag 13.00-15.00
  Torsdag 13.00-15.00

Senast uppdaterad • 2023-06-12