Distansundervisning
Kontakt

Information om busskort för gymnasielever höstterminen 2023

Du som bor minst sex kilometer från skolan och har rätt till studiemedel kan få gymnasiekort som gäller alla skoldagar under terminen. Du är berättigad till gymnasiekort till och med vårterminen det året du fyller 20 år. Gymnasiekort lämnas inte för växelvis boende. Rättigheten till gymnasiekort utgår från den adress där eleven är folkbokförd.

För dig som ska läsa på Herrgårdsgymnasiet eller en annan gymnasieskola i Värmland

Ansökan om gymnasiekort (busskort) görs via en e-tjänst och elever kommer erbjudas digitala gymnasiekort istället för plastkort.

Ansök om gymnasiekort via e-tjänsten

Om du är berättigad till ett gymnasiekort behöver du göra en ansökan. I ansökan kan du välja om du vill ha ditt gymnasiekort digitalt i din mobiltelefon eller om du vill ha ett plastkort. Både elev och vårdnadshavare kan göra en ansökan, inloggning sker via Bank-ID.

Ansökningsportalen öppnar den 1 augusti 2023.

Ansök om gymnasiekort här

Om du saknar Bank-ID eller av någon annan anledning inte kan använda e-tjänsten kontaktar du Herrgårdsgymnasiets intendent Alexandra så hjälper hon dig med ansökan. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på sidan.

Om du inte längre är berättigad till gymnasiekort eller om du behöver ändra ditt gymnasiekort anmäler du det via e-tjänsten nedan.

 

Avanmäl eller anmäl byte av kort här

För dig som ska läsa på Karlbergsgymnasiet

Beroende på vilken som är din folkbokföringsadress kommer du att få ett busskort via Värmlandstrafik eller ett busskort via Västtrafik.

 • Om du har mer än 6 kilometer till busstationen i Säffle från din folkbokföringsadress åt motsatt håll från Åmål kommer du att få ansöka om ett busskort via Värmlandstrafik. Se informationen ovan.
 • Om du har mindre än 6 kilometer till busstationen i Säffle från din folkbokföringsadress, eller har mer än 6 kilometer från busstationen i Säffle men din folkbokföringsadress ligger närmre Åmål än Säffle kommer du att få ett Västtrafikkort. Du behöver inte göra en anmälan utan hämtar ut ditt kort på Herrgårdsgymnasiets expedition.
 • Utlämningstider
  Onsdag 9 augusti
  13.00-16.00
  Torsdag 10 augusti
  13.00-16.00

För dig som ska läsa på ett gymnasium som ligger utanför samverkansområdet

I samverkansområdet ingår alla värmlandskommuner och Åmål, så ska du läsa vid en gymnasieskola som ligger utanför ovan nämnda kommuner behöver göra en ansökan om reseersättning. Ansökan gör du via vår e-tjänst.

Ansök om reseersättning här

Frågor eller funderingar?

Om du har frågor eller funderingar kan du läsa mer på Herrgårdsgymnasiets webbplats om regler för gymnasiekort, eller kontakta skolans intendent. Kontaktuppgifter hittar du längst ned på den här sidan.

Kontakt
 • Alexandra Kilgren

  Intendent Herrgårdsgymnasiet

  Barn- och utbildningsförvaltningen

  0533-68 19 00

  Säffle gård, Säffle

 • Barn- och utbildningsförvaltningen

  Barn- och utbildningsförvaltningen

  Barn- och utbildningsförvaltningen

  0533-68 19 90

  Sundsgatan 1 B, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-06-08