Välkomna till Säffle, RE:OCEAN!

Här i Säffle vill vi vara med och leda hållbar utveckling. Vi kan, vi vill, vi vågar. Varmt välkomna hit!

Historisk industrisatsning i Säffle

En av Sveriges största satsningar på livsmedelsproduktion, en hållbar landbaserad fiskodling med en fabriksyta av 6 hektar och en investering på 2,3 miljarder har landat i Säffle.

I Säffle har vi en lång tradition av tekniskt driv och innovation. "Inte en dag utan framsteg" myntades av Billeruds VD Christian Storjohann i början av 1900-talet, och detta är ett begrepp som präglat platsen sedan dess. Vårt näringsliv producerar bland annat högspecialiserade mätinstrument, ventiler i världsklass och hållbara fossilfria matförpackningar.

En storskalig fiskodling passar perfekt in i Säffles näringslivsstruktur där ett högt tekniskt kunnande och livsmedelsproduktion är viktiga delar.

Närproducerat är vår grej!

Här i Säffle är primärproduktion en stor näringsgren. De senaste åren har satsningar som Skördefest på Värmlandsnäs, Grön ko, Wemlands mejeri och duktiga förädlare visat att vi vill, kan och vågar satsa på vår fina Säfflemat!

Bland företagen i vår region finns ett högt tekniskt kunnande och ett fantastiskt samarbetsklimat. Viljan att ta sig framåt och utveckla enar bolagen som i stor utsträckning samarbetar för att ha kontroll över leverantörskedjan. Tillsammans blir vi starkare!

Fiskodlingsprojektet i korthet

Markarbetena vid Säterivägen är klara, miljötillstånd har beviljats och vid en pressträff i slutet av maj 2022 berättade RE:OCEAN bland annat att bygget påbörjas hösten 2022 och laxproduktionen förväntas starta 2023. Vid full produktion förvantas anläggningen producera 10 000 ton lax per år.

Idag kommer mindre än 1 procent av den lax vi äter från Sverige, och laxodlingen till havs dras med problem och skapar stor miljöpåverkan.
Den landbaserade laxodlingen i Säffle förväntas producera 10 000 ton per år, vilket motsvarar 20 procent av den svenska konsumtionen.

Hållbar produktion

Produktionen, som stöttas av dagligvarumjättarna Ica, Coop och Axfood kommer att ha höga hållbarhetskrav. Vattnet kommer från Säffle vattenverk, 99,99 procent av vattnet recirkuleras och anläggningen ska drivas helt av förnyelsebar energi.

Minst 100 nya jobb till Säffle

Vid själva anläggningen kommer 100 nya arbetstillfällen skapas, men en satsning i den här storleken kommer naturligtvis att påverka andra delar av näringslivet.

 

Läs mer på RE:OCEANS hemsida

Varför Säffle?

I Säffle jobbar vi stenhårt för att ge alla som vill utveckla ett företag här så bra service som möjligt. I vår etableringsgrupp finns personer från många av kommunens avdelningar för att hantera och fånga upp frågeställningar som kan uppkomma vid en etablering eller utveckling av företag.

  • Säffle har ett centralt läge mitt i norden. Oslo och Göteborg ligger två timmar bort, till Stockholm tar det cirka 4 timmar med bil.
  • Vi har detaljplanerad mark färdig att säljas, och arbetar för att ta fram mer. Bland annat i anslutning till den blivande laxodlingen, och vid området Kronvägen. Se planer under arbete här!
  • Vårt vattenverk hade kapacitet att leverera vatten till fiskodlingen.

Etablera företag

Säffle har en lång och stark företagartradition. Näringslivet är brett och vi har många företag inom tillverkningsindustri, gröna näringar och besöksnäring.

Lokaler och mark

Vill du hyra en lokal eller behöver du mark för din verksamhet? Här hittar du lediga lokaler och mark och information om detaljplanerad mark.

Planer under arbete

Säffle kommun jobbar kontinuerligt med att ta fram nya planer för Säffle. Här kan du ta del av de planer som är under arbete för tillfället.

Arbete och företagande

Välkommen till Säffle! En nyfiken och alert plats i södra Värmland. Här gör vi det extra för klimatet, har trevlighet i vårt DNA och vill ständigt framåt.

Upptäck Säffle

Säffle kommun har ett rikt utbud av kultur- och fritidsmöjligheter. Få aha-upplevelse på våra museer, vandra, cykla, bada och trampa dressin. I Säffle hittar du också Lurö skärgård, en magnifik sötvattenarkipelag som är ett eldorado för aktiviteter på och i vatten.

Hos oss kommer du till dukat bord!

Vill du veta mer om vad Säffle har att erbjuda dig och ditt företag? Välkommen att kontakta oss!

Kontakta Näringslivsenheten