Vänerliv

Upptäck vidunderliga Vänern och dess natursköna juveler Lurö skärgård och Millesvik skärgård.

Innehåll

Boenden vid Vänern – från spa till gästhärbärge
Ta dig till magiska Lurö skärgård med Luröbåten
Lek och bada i Vänern
Upptäck Vänerhavet med kanot, kajak och egen båt
Gästhamnar längs Vänerkusten
Exklusiva Vänerturer med Vänervård
Anrika Seffle Kanal och slussen
Sjösättningsramper vid Vänern

Välkommen att utforska 22 000 öar, kobbar och skär

Med vidsträckt kust vid Vänern och orörd vildmark med sjöar och skogstjärnar har Säffle unika naturvärden som lockar både invånare och besökare.

Båtlivet och paddlingen för många till Lurö och Millesvik som är två av Vänerns finaste skärgårdar. Skärgårdarna är kända långt utanför Sveriges gränser för sin säregna flora och fauna och för att de tillhör en av Europas största sötvattensarkipelager.

Boenden vid Vänern – från spa till gästhärbärge

Boka övernattning för att uppleva magiska solnedgångar och stjärnklara nätter, mitt i Vänern eller vid Vänerns strand, lyxigt eller rustikt.

Lurö Gästhärbärge & Krog

Lurö Gästhärbärge & Krog är ett paradis för både barn och vuxna. Övernatta i fyr, stugor eller sjöbod, njut av skärgårdens lugn, långt från det dagliga livet. På Lurö Krog äter du god mat med rätter av lokala produkter. För extra upplevelse hyr bastuflotten "Mysingen" - bastukåta med vedeldad bastu, badtunna och grillmöjlighet. Laga egen mat eller boka bastusupé för avhämtning på Lurö Krog.

Lurö Gästhärbärge

First Camp Duse Udde

Camping vid en av Vänerns vackraste stränder. Hyr enkel eller lyxig stuga det finns också gott om plats för tält, husbil och husvagn samt båtplats i gästhamnen. Barnvänliga sandstränder, klippbad och naturen runt om gör att campingen är en populär familjecamping. Fina vandringsleder i området. Sommaröppen restaurang finns på området.

First Camp Duse Udde

Paradisets Spa & Konferens

Ett unikt "hideaway" vid Vänerns strand. Bo i Kajutan eller Stranden, bara några meter från eller direkt vid Vänern. Konceptet riktar sig främst till dig som vill ta hand om dig själv. Vid konferens eller större sällskap kan mat erbjudas. Du kan också boka behandligar och Spa-paket. Övriga mindre stugor ingår vid större sällskap och kan då ej bokas separat.

Paradisets Spa

Ekenäs - camping och gästhamn

Bo vackert på Ekenäs på en mysig och familjär camping; tält-, husvagn-, ställplats, stugor att hyra och gästhamn. Här ligger också Restaurang Ekenäs, med gott om plats både inne och ute och med härlig vy över Vänern. Vandra, bada, ta en cykeltur eller paddla kajak i Vänern. För uppdateringar, se även Facebook.

Ekenäs Gästhamn

Ta dig till magiska Lurö skärgård med Luröbåten

Åk båt ut i Europas vackraste skärgård med Luröbåten.

Lurö skärgård är känd långt utanför Sveriges gränser för sin vackra natur och säregna fauna. Vandra, ät gott, fika, bada njut av att bara vara. Boka övernattning för att upptäcka mer på denna fantastiska ö.

Resan till Lurö går genom tät skärgård. Vänern breder ut sig du kan se profilen av Djurö Nationalpark, längre ut passeras Aspholmen och Gunnarsholmens fyrar, då är du halvvägs till Lurö. Båten går först in i hamnen vid Stenstaka på Husön, härifrån är det är 3 km till avgångsbryggan i Basteviken. För dig som inte vill vandra denna sträcka sitt kvar i båten och åk med till Basteviken, avgångsbryggan. Här finns både längre leder och kortare promenader till sevärdheter som klosterruinen och Stånguddens fyr.

Missa inte museet i den gamla iskällaren vid Luröbryggan med verktyg och redskap som använts i dom dagliga sysslorna på Lurö. Luröbåten erbjuder också övernattning i stuga med fyra bäddar, bokas i förväg.

Båten till Lurö avgår från Ekenäs gästhamn på Värmlandsnäs kl. 10:00, restid tar cirka 1 timma. Båten går tillbaka till Ekenäs från Lurö kl. 15:00. Från Säffle stad är det cirka 50 minuters bilfärd till Ekenäs. Notera: båttur måste förbokas.

Boka in charter med Luröbåten till och från Lurö, Läckö, Spiken, Djurö.

Läckö slott

Chartra Luröbåten för tur över Vänern till Läckö slott - det sagolika barockslottet Läckö ligger på en klippa ut i Vänern. Hit kommer många turister för att ta del av utställningar, evenemang och besöka Naturum och Viktoriahuset. Kållandsö omges på västra och norra sidan av Rackeby och Ekens vackra skärgårdar. Förbokning gäller.

Läckö Slott Länk till annan webbplats.

Djurö Nationalpark

Chartra Luröbåten för ett besök på unika Djurö Nationalpark. Packa badkläder, picknickkorg och sköna skor för vandring runt ön. Det speciella med Djurö är att naturen är relativt opåverkad då ön ligger väldigt isolerad. Djurö skärgård består av 30-tal öar och skär, som mest beboddes öarna av fyra familjer. Huvudön, Djurö, är 155 hektar. Med sina naturhamnar är Djurö ett välkänt och attraktivt mål för det båtburna friluftslivet i Vänern. Under 1900-talet inplanterades det flera djur som till exempel kronhjort och rådjur. Idag finns endast dovhjort och hare kvar på ön. Förbokning gäller.

Djurö nationalpark Länk till annan webbplats.

Charter före, under och efter säsong Länk till annan webbplats.

Luröbåten

Lek och bada i Vänern

Det finns flera fina badplatser vid Vänern med idylliskt vackra klippor, barnvänliga sandstränder. Ta ett svalkande dopp i vik på Lurö eller i Vänervik, sola och bada tills solen går ned.

Duse Udde badplats

Här finns fina badmöjligheter vid vackra klippor och vid campingen långgrund och barnvänlig sandstrand. Klippbadet ligger nedanför restaurangen på området. Det finns flera möjligheter till aktiviteter; spela vollyboll, klättra och kläng, utmana kompisar i minigolf. Grillplats finns vid sandstranden. Duse Udde ligger cirka 7 km från Säffle.

First Camp Duse Udde

Getebol badplats

Behöver du ett svalkande dopp? Välkommen till en vik av Vänern i Getebol. Mysig och barnvänlig badplats. Här hittar du platser både i sol och skugga. Utedass och soptunna.

Gaperhults badplats

I Gaperhult på Värmlandsnäs hittar du denna fina badplats. Den är barnvänlig med sandstrand, och det är långgrunt. I Gaperhult finns också en av Vänerns naturhamnar.

Ekenäs badplats

På Ekenäs finns en liten badplats vid Vänern strand nära restaurangen och campingen. Upplev den vackra naturen, vandra, bada, ta en cykeltur eller paddla kajak i Vänern.

Åkershus badplats, Ekenäs

Längst ut på Värmlandsnäs finns Säffles bästa badplats, den är långgrund med en fin sandbotten. Till Åkershus badplats kan du gå via vandringsleden från campingen eller åka bil. Det finns några parkeringplatser strax innan stranden.

Lurö

På Lurö finns det vikar som du kan ta ett svalkande dopp i. Boka övernattning och upplev flera dagar med aktiviteter. Pröva linfärjan vid Korsön. För mer information om Lurö- historik, att göra, båttur med mera se länk nedan.

Luröbåten
Karta

Upptäck Vänerhavet med kanot, kajak och egen båt

Vänern med sin långa kust och sina inbjudande skärgårdar är ett eldorado för färder med kanot och kajak. I Säffle finns det även både små sjöar och flera stora sjösystem att paddla i som till exempel Svansjöarna, Byälven, Harefjorden och Björnöflagan som leder upp i Glafsfjorden.

Linfärja Högsätersleden

För dig som tänker paddla från Harefjorden via Byälven upp i Björnöflagan, Glafsfjorden och vice versa tänk på att vara ta det försiktigt vid linfärjan vid Högsäter. Passera inte linfärja i rörelse!

Högsätersleden

Kanotcenter Svanskog

Kanotcentret ligger i hjärtat av de vackraste kanotområdena i Sverige. Boka kanotpaket från några dagars paddling till flera veckor, lämpliga turer för både nybörjare och familjer. Prova på Öhoppning i Vänern, ett av de vackraste naturområdena i Europa. Du får all information du behöver för din tur; om skärgården, de svenska allmänna rättigheterna, naturreservaten, fiskereglerna med mera.

Kanotcenter

Survival Center Svaneholm

Prova på kanot och kajakpaddling, klättring och vandring. Survival Center Svaneholm hyr ut allt du behöver. Paket för grupper och för dig som vill ge dig ut själv. Oavsett vad du vill göra så har Survival Center rätt utrustning.

Survival Center

Nordic EcoTours

Havskayakupplevelse med guide i Vänerns skärgårdar. Vänern är Sveriges största sjö med 22 000 öar och holmar. Upplev lugnet, naturen, underbara stränder och klippor. Guiderna berättar gärna om skärgårdens spännande historia och kultur. Både nybörjare och skickliga paddlare är välkomna.

Nordic EcoTours

First Camp Duse Udde

Hyr kanot och roddbåt för en spännande tur i Vänern eller trampbåtar för lite kortare turer i viken. Vänern, med barnvänliga sandstränder, klippbad och den inbjudande naturen runt om, gör camping till en populär familjecamping och ett paradis för båtfolk, för vattensporter och fiske.

First Camp Duse Udde

Relax Ranch

Upplev ett äventyr på Vänern som båttur med guide för övernatting under öppen himmel på ö i Vänern. Hyr båten för en dag eller veckovis för egna turer. Boendet ligger cirka 3 km från Ekenäs gästhamn.

Relax Ranch

Vandra vid Vänern

Få saker slår att vandra på en skärgårdsö med milsvid utsikt. Att upptäcka natur, historia och kulturliv.

Läs mer

Gästhamnar längs Vänerkusten

Vid platser som Ekenäs och Duse Udde finns det många anledningar att stanna till. Ät och fika gott på restaurang, vandra i naturen, ta ett dopp i Vänern.

Ekenäs gästhamn

På sydpetsen av Värmlandsnäs, Ekenäs, finns en fin gästhamn och camping. Vandra, cykla och paddla, både cykel och kajak hyr du i caféet i gästhamnen. Du kan köpa något att äta både i caféet och på restaurangen.

På Ekenäs kan du också tanka din båt eller bil. Det finns bensin och vägdiesel. Sjömacken ägs och drivs av privat entreprenör, vid problem kontakta G Chiappe, se Botilsäter Lanthandel.

Ekenäs Gästhamn: Hamndjup 2 m. Asfalt. Betong. Sjökort 133 NW 58°53,8 N, 13°14,0 E. Insegling från öster, "Småklubbarna". Muddrad ränna genom vassen.

Ekenäs Gästhamn
Botilsäter Lanthandel

Lurö gästhamn

Välkommen till Lurö gästhamn. I hamnen finns en vågbrytare vilket vädersäkrar dig för "sydvästen" och med detta har båtplatserna utökats med 10 platser. På Lurö finns det mycket att se och göra, bada, vandra, besök museum med mera. Vill du inte laga egen mat, äter du gott på Lurö Krog och Luröbryggan.

Lurö Gästhamn

Duse Udde gästhamn

Gästhamnen ligger vid inloppet från Vänern till Byälven / Säffle kanal. Grillar, restaurang, WC och dusch. Närmaste stad är Säffle som ligger cirka 7 km från campingen. Gästhamnen: Hamndjup 1,5-3 m. Sjökort 134 NW special. 59°04,8 N 12°42,4 E.

Duse Gästhamn

Tips på naturhamnar

Bösshamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. I denna naturhamn gör fritidsbåtar gärna ett strandhugg. Här finns informationscentral om Lurö och tre dass samt en grund sandstand för barnen att leka. I länken hittar du fler fina tips!

Aspholmen naturhamn Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Ett av många smultronställen i Lurö skärgård, mitt i Vänern. Här kan du möta dina båtvänner för en grillfest, ta skydd från dåligt väder.

Bärön Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.. Millesviks skärgårds största ö som mäter ca 1,7 kilometer från väster till öster och har en bredd av ca 1 kilometer. Här finns en av skärgårdens två kända bosättningar.

Vithall Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. - "Lycksalighetens ö". Syskonen Gustav och Matilda Svensson växte upp och levde hela sina liv i den lilla fiskarstugan på Vithall och de var fiskarstugans sista ägare. Det var deras mamma ”Vackra Anna” som gav ön smeknamnet ”Lycksalighetens ö”. Dörren till stugan står alltid öppen. Se det unika hemmet där Gustav och Anna levde och verkade.

Exklusiva Vänerturer med Vänervård

Upptäck Vänern med Vänervård. Boka in exklusiva båtturer och unika upplevelser på det storslagna innanhavet Vänern och i dess skärgårdar.

Vänervård erbjuder flera bokningsbara turer i Vänern och skärgårdarna. Boka in fiske, fågelskådning, guidning eller annat utifrån dina önskemål. Njut av unik natur, besök spännande kulturmiljöer och ät fantastisk mat. Vänervård kör även transfer Ekenäs till Lurö och Ekenäs till Djurö nationalpark. Välkommen till en magisk upplevelse på Vänern.

Ekenäs - Lurö och Ekenäs - Djurö nationalpark

Boka Vänervård för transport mellan Ekenäs och Lurö. Resan tar ca 30-45 minuter. Resan tillbaka från Lurö till Ekenäs sker kl 17.00 eller efter överenskommen tid. Packa badkläder och ta på sköna skor för vandring runt ön. På Lurö finns det mycket intressant att upptäcka och göra. Du behöver inte gå hungrig för det två restauranger som serverar rätter av bland annat av fisk från Vänern.

Upplev Djurö Nationalpark. Båtfärden körs tur och retur från bryggan på Ekenäs. Vandra och upplev magiska Djurö i din egen takt. Djurö skärgård ligger så isolerad och det är just avskildheten som facinerar besökare. Här finns klapperstensstränder och ett rikt fågelliv. Packa picknickkorg, badkläder samt sköna skor för vandring runt ön.

Boka turer
Ekenäs – Lurö
Ekenäs – Djurö

Anrika Seffle Kanal och slussen

Det är snart 200 år sedan Baltzar von Platen ledde förarbetet som förespråkade kanalens nytta. Din resa på Säffle kanal tar dig från Vänerns öppna vatten in till Sveriges allra innersta hamn i Arvika.

Seffle kanal – även känd som Vikingaleden

Den 80 km långa vattenleden sträcker sig från Vänerns öppna vatten genom Säffle stad in till Sveriges allra innersta hamn i Arvika.

Du reser genom landskapet, med en stigning på knappt en meter och ofta med närhet till båda stränderna. Här och var öppnar sig sjöar framför dig med makalösa naturscener.

Se historien längs vägen, njut och ta vara på nuet. Det är snart 200 år sedan Baltzar von Platen ledde förarbetet som förespråkade kanalens nytta. När Byälvens vattendrag kunde skapa direktförbindelse från det innersta av Värmland, ut till hela vida världen via hamnen i Göteborg, grundades bruk och blomstrande hamnlägen.

Säffle kanal byggdes 1837 och dimensionerades upp för att stå färdig i sitt nuvarande utförande år 1870. Säffle kanal, som även kallas Vikingaleden, har nyttjats sedan urminnes tider och de många fornminnen och gravhögar som kan ses i området vittnar om att leden var betydelsefull för vikingarna. Vägen har även använts av pilgrimernas vallfärd till Olav den heliges grav i Nidaros. Från dessa tider finns mycket kvar att se och utforska.

Slussa genom Säffle kanal

Säffle kanals blygsamma nivåskillnad på blott en meter innebär att det endast behöver finnas en sluss längs de åtta milen. Den är belagd i Säffle och utgör en central del av det som många har kommit att kalla för Säffles kanalområde.

Slussning

Sjösättningsramper vid Vänern

Det finns sjösättningsramper vid Duse Udde och Ekenäs så du kan komma direkt ut på Vänern samt vid Ideberget som ligger nära Vänern.

First Camp Duse Udde, Säffle. Enkel ramp. Betong.
WGS84 59°4'49.2"N 12°53'12.9"E . När bommen är låst kontakta First Camp Duse Udde

Ekenäs Gästhamn, Värmlandsnäs. Hamndjup 2 m. Asfalt. Betong. Sjökort 133 NW 58°53,8 N, 13°14,0 E. Insegling från öster, "Småklubbarna". Muddrad ränna genom vassen.

Ideberget. En bit upp i Byälven mellan Duse Udde och Säffle stad finns båtramp. Betong. WGS84 59°5'19.4"N 12°53'51.3"E

First Camp Duse Udde
Ekenäs Gästhamn