Kulturresa

Upptäck magiska 1700-talsgårdar och igenbommade gamla byggnader som vaknat till liv och fyllts av liv och kultur.

Miniguide: Gör en kulturell resa

I Säffle finns många spännande kulturhistoriska miljöer som också är populära besöksmål. Varför inte göra en utflykt och besöka dem idag?

Konsthallen Vattentornet

Börja i centrala Säffle med ett besök i Säffles gamla vattentorn som numera är en välbesökt konsthall med en ny spännande utställning varje sommar. Sommaren 2023 tar Amanda Karlssons utställning Vargfabriken plats i Vattentornet. Med avstamp från den omdebatterade vargfrågan kretsar årets utställning kring en fabrik som producerar dräkter bestående av symbolfrågor från verkligheten.

Vattentornet

Säffle kanalområde

Ta en promenad längs Säffle kanal, som byggdes 1835-1837, delvis efter ritningar från Baltzar von Platen. Kanalen är en cirka 75 kilometer lång vattenväg från Säffle till Arvika. Vattenvägen har haft en stor betydelse för städernas utveckling och befolkningstillväxt. När det innersta Värmland kunde nå hela världen via hamnen i Göteborg grundades bruk och blomstrande hamnlägen. I Säffle finns kanalens enda sluss och flera kringliggande vackra byggnader och miljöer som minner om kanalens betydelse.

Kanalområdet

von Echstedtska gården

Fortsätt dagen med att åka ut till Kila och gör ett besök på von Echstedtska gården. Med sin oväntade mix av strikt karolinsk symmetri och blommande sirlig rokoko är detta kanske den märkligaste av Värmlands ännu bevarade äldre gårdar. Här finns också en trädgård med magiska örter och 25 värmländska äppelsorter.

von Echstedtska

Wiksfors bruk

Res vidare norröver till den charmiga orten Långserud. Strax intill E18 ligger Wiksfors bruk som har prisats som ett av Sveriges bästa besöksmål. De tidigare nedgångna fabriksmiljöerna har tillvaratagits, restaurerats och förvandlats till häftigt råa och ruffiga lokaler. Platsen har en stolt historia där det nu skrivs nya kapitel. På området hittar du förutom en väldigt vacker bruksmiljö flera mysiga butiker, underbart goda våfflor, stenungsbakad pizza, ölbryggeri och automationsföretag.

Wiksfors bruk