Knut Lillienau och Christina Jonsson, entreprenörer

I 100 år har familjen Lillienau huserat på Mässvik gård strax utanför Säffle. Idag bor paret Christina och Knut här, centralt men ändå för sig själva och precis vid Vänern. Samtidigt driver de ett hyllat livsmedelsföretag med 25 anställda och storkunder som ICA och Coop.

Cirkeln sluts på Mässvik gård

Den pampiga gården på Mässvik har funnits i över 300 år och har varit lyckligt lottad genom att få ägarskiften skett. En lustig anekdot är att varje släkte ägt gården i 100-årsepoker och år 2023 är det precis 100 år sedan Knuts gammelfarfar August Lillienau tog över gården.

Nu verkar det dock som att traditionen bryts för några planer på att sälja Mässviks gård finns inte.

Vi har skapat en plattform för nästa generation och vi uppmuntrar våra yngre familjemedlemmar att komma hit och prova på att leva och arbeta här, berättar Knut


Hemgjord idé gör succé

En av dem som visat intresse för gårdslivet är Knuts son som nyligen flyttat hem till Säffle igen efter att ha studerat och arbetat både utomlands och i Sverige. På så sätt går han i pappa Knuts fotspår som också blev hemvändare år 1999 då han lämnade sitt IT-jobb i London och flyttade tillbaka till Mässvik.

Knut tog då över gården från sin far Åke Lillienau för att satsa på ekologisk köttproduktion av djur som fått växa i naturlig takt i en bra och harmonisk miljö.

Nytt liv för gamla stationshuset

Knut och Christina träffades år 2006 och de insåg snabbt att de hade kompatibla intressen – han ville öka försäljningen av kött och hon ville lyfta lokalproducerad mat.

Tillsammans köpte de Värmlandsbros gamla stationshus och här förädlades deras intressen på bästa tänkbara sätt genom utvecklingen av Grön Ko Café & Saluhall. Här föddes också idén om hemgjord, färsk färdigmat.

Förstora bilden


Lokala råvaror från Mässvik

År 2016 köpte paret ett nedlagt mejeri i Karlstad och kunde på så sätt växla upp produktionen av de populära färdigrätterna, från 300 portioner till 1000 i veckan. Idag tillverkas 1200 portioner i timmen som säljs över hela Sverige. Råvarorna kommer från Mässvik och andra noga utvalda producenter i närområdet.

Vi lade märke till att kunderna framförallt köpte de finare köttdelarna och vi började därför tillaga rätter så som boeuf bourguignon och gulasch av köttet som vi inte sålde lika mycket av. När vi sedan hittade en ny typ av vakuumförpackning insåg vi att vi kunde sälja mat utan något svinn i princip vilket är unikt inom café- och restaurangbranschen, förklarar Christina.

Förstora bilden
Förstora bilden
Förstora bilden

För 100 år sedan, då när August Lillienau trädde in som ny ägare på Mässvik, arbetade omkring 25 personer på gården. Personalstyrkan minskade kontinuerligt efter det och när Knut tog över år 1999 var det bara en person som fick sin inkomst från gården. Nu har dock trenden vänt.

Vi är tillbaka på samma nivå av anställda som på 1920-talet när min gammelfarfars far levde här så man kan säga att cirkeln är sluten, berättar Knut Lillienau.

 

Visste du att...

  • Grön Ko Café & Saluhall ligger i ett stationshus från år 1879. Det tidigare gamla och förfallna stationshuset har totalrenoverades och stod klart hösten 2008.
  • Djuren på Mässvik går utomhus på beten under perioden april-oktober. Vintertid går de i öppna stall med möjlighet att gå ut i den friska luften och utfodras då med syrat gräs, så kallat ensilage, vilket ger högre halter av omega-3 och omega-6.
  • Trots att de färska färdigrätterna från Grön Ko inte har några konserveringsmedel i sig har de en lång hållbarhet. Det är tack vare en speciell process där maten först värmebehandlas upp till 98 grader och sedan vakuumförpackas.

 

Mer läsning

Lokala delikatesser och smakupplevelser
Restauranger och caféer
Fler Säffle Stories