Bild
Kontakt

SMHI har tagit bort vädervarningarna i Värmland

De vädervarningar som tidigare utfärdats av SMHI för Värmland har nu tagits bort.

Lägesrapport 8/8 kl. 15.35: SMHI har tagit bort vädervarningarna för Värmlands län. Nederbörd förväntas dock kommande dygn i form av enstaka millimeter. Det är fortsatt osäkert vart regnet kommer och vilka konsekvenser det får, räddningstjänstens stab bevakar läget.

Vi rekommenderar kommuninvånare att hålla sig uppdaterade på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om aktuella vädervarningar.  

Under tidigare dygn har det varit stor variation på nederbörden lokalt, i och med det är det stor variation på flödet i våra vattendrag. Generellt förekommer högre flöden i vattendrag.

Se gärna över förtöjning av båtar och bryggor då de kan slitas loss av strömmande vatten och ökat flöde i vattendrag.

Lägesrapport 8/8 kl. 08.15: SMHI aviserar fortsatt att mycket regn kommer att falla i kommunen under de närmsta dagarna. Dock ändras vädervarningarna och lokaliseringen på dessa, vilket gör det osäkert var regnet kan leda till stora konsekvenser.

Säffle kommun rekommenderar kommuninvånare att hålla sig uppdaterade på SMHI:s webbplats Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. om aktuella vädervarningar. Tänk också på att du som fastighetsägare har ett långtgående ansvar över din fastighet. Här finns tips och råd om vad du som fastighetsägare kan göra för att minska översvämningsrisken.

Lägesrapport 7/8 kl. 15.30: Räddningstjänsten har fått in samtal från ett 15-tal översvämmade fastigheter i Säffle kommun under dagen. Det finns i nuläget inga rapporter om minskad framkomlighet på vägar. Socialförvaltningen har inga rapporter om svårigheter att ta sig fram till brukare. Vattennivån i Byälven stiger. Ytterligare en slusslucka har öppnats med anledning av detta, vilket innebär att två av tre luckor är öppna.

Säffle kommun följer läget löpande, har aktiverat berörda stabsfunktioner och samverkar tillsammans med kommunerna Arvika, Eda och Årjäng.

Ytterligare regn väntas fram över. Tips och råd om skyddsåtgärder mot källaröversvämningar finns nedan.

SMHI har med anledning av ovädret utfärdat nedanstående varning:

Karta som visar sydvästra VärmlandFörstora bilden

Röd varning gäller inom det markerade området

Det är ovanligt att vi utfärdar röda varningar för höga vattenflöden. För att vi ska gå ut med en röd varning krävs att flödena inte har varit så höga på 50 år. Det finns risk för översvämning i källare. Låglänta områden och tätorter är extra utsatta. Titta över din egendom och se till att den inte är exponerad för stora regnmängder, säger SMHI i en kommentar till Nya Wermlands-Tidningen

Skyddsåtgärder mot källaröversvämning

Tänk på att du som privatperson har ett eget ansvar för din egen fastighet. Det finns hel del som du kan göra för att minska riskerna för översvämning i din källare. Teknik- och fritidsförvaltningen har sammanställt exempel på vad du som fastighetsägare kan göra för att minska översvämningsrisken.

Skyddsåtgärder

Allmän information om översvämningar

Översvämning kan komma till följd av höga flöden när vattennivåerna i Vänern stiger eller på grund av ihärdig nederbörd. På våra informationssidor om översvämningar kan du läsa mer.

Informationssidor översvämningar
Kontakt
 • Räddningstjänstens växel

  Växel räddningstjänsten

  Kommunkontoret

  0533-68 17 20

  Norrlandsvägen 33, Säffle

 • Kundservice teknik- och fritid

  Frågor om gator, park- och fritidsärenden

  Teknik och fritid Säffle-Åmål

  0533-68 17 50

  Järnvägsgatan 9, Säffle

  Du vet väl om att du även kan ställa dina frågor till oss i vår chatt?

  Öppettider:
  Måndag-fredag: 08:00-16:00
  Lunchstängt: 12:00-13:00

  Akuta ärenden efter växelns stängning:
  SOS alarm
  010-530 10 49

Senast uppdaterad • 2023-08-09