En unik möjlighet

Välkommen till Sveriges yngsta stad, vackert belägen vid Europas tredje största sjö Vänern. Med endast två timmars bilresa till Oslo och Göteborg, och fyra timmar till Stockholm - kan man säga att Säffle ligger mitt i Norden.

Inom en fyratimmarsradie når du tre av Nordens största städer och ungefär fem miljoner människor.

Förutom det fantastiska läget, kulturen och det goda livet finns här ett näringsliv i världsklass, och lojal arbetskraft med stort yrkeskunnande!

Här finns bland annat:

  • Ett sammanhållet kommunägt markområde om 800 hektar vid Vänerns strand. Området är översiktsplanerat för besöksnäring.
  • Lurö skärgård mitt i Vänern, med flera restauranger, boende och gästhamn. Massor av utvecklingspotential!
  • Värmlandsnäs - Värmlands kornbod, mecka för närproducerad mat och primärproduktion. Längst ut på spetsen finns Ekenäs. Restaurang, camping och gästhamn.
  • En levande byggd med många spännande, genuina besöksmål så som exempelvis Wiksfors bruk och Naturbyn i Långserud.
  • Vackra Värmland med djupa skogar, vandrings-, cykel- och paddelleder och ett rikt kulturliv i stad och land.
  • Säffle ligger i ett stödområde, vilket innebär att det i vissa fall går att söka stöd till investeringar på upp till 30%.

Välkommen att växa och utvecklas med oss!

Fantastiskt läge mitt i Norden!

Här når du fem miljoner människor inom fyra timmar! Säffle ligger längs E18 och E45 mellan Stockholm, Göteborg och Oslo!

Vandra

Vandra vid Vänerns strand och på skärgårdsö med milsvid utsikt, till berget där blåsipporna klär marken i blå skrud. Vill du bara ta en tur finns det flera områden nära staden. Vill du vandra längre? På Duse Udde finns leder genom skog, över fält och med vy över Byälven. På campingområdet finns promenadvägar för kortare tur.

Vänern och skärgårdar

I Säffle kommun ligger två skärgårdar varav Lurö skärgård, som är en av Sveriges mest magnifika sötvattenarkipelager, är känd långt utanför Sveriges gränser för sin historia, vackra natur och säregna fauna och flora.

Mat och dryck

I Säffle kan du äta på allt från herrgårdsrestauranger med White Guide-status till rustika skärgårdskrogar eller mysiga 50-talskaféer.

Upptäck Säffle

Säffle kommun har ett rikt utbud av kultur- och fritidsmöjligheter. Få aha-upplevelse på våra museer, vandra, cykla, bada och trampa dressin. I Säffle hittar du också Lurö skärgård, en magnifik sötvattenarkipelag som är ett eldorado för aktiviteter på och i vatten.

22 000 öar, europas största sötvattenskärgård och stora utvecklingsmöjligheter

Här välkomnas du med vänlig värmländsk gästfrihet. Upptäck, smaka och njut! I området finns ett sjudande kulturliv, stora fritidsmöjligheter, hänförande naturupplevelser, god och närproducerad mat - och mycket mer!

I området finns flera campingar, kulturupplevelser av högsta klass (Säffleoperan sätter varje år upp oerhört populära musikaler), närproducerad mat och en skördefest som lockar tiotusentals besökare varje år.

800 hektar sammanhållen mark vid Duse-Krokstad

Strax utanför Säffle tätort finns Krokstad Herrgård, restaurang och boende och ytterligare ett bit längre ut mot Vänern finns Duse udde, ett naturskönt område som med sitt klippbad bjuder en vacker panoramavy över Vänern och inloppet till Byälven och Säffle stad. Vid Duse udde finns idag en restaurang och familjecamping.

I dag äger Säffle kommun ett sammahållet område om cirka 800 hektar vid Krokstad-Duse. Det finns en översiktsplan för området som beskriver en utveckling av besöksnäring.

Vi söker dig som vill vara med och utveckla området, som ser potentialen i Värmland, Vänern och Säffle. Vill du veta mer? Kontakta oss!

Ekenäs och Lurö, mitt i Vänern

Längst ut på Värmlandsnäs, halvön mitt i Vänern hittar du Ekenäs. Ekenäs gästhamn och camping har en nybyggd restaurang, bränslestation, vandringsleder och turbåtar avgår till Lurö.

Lurö har två restauranger, gästhamn, vandrarhem, vandringsleder och en fullkomligt sagolik miljö.

Dessa besöksmål har pekats ut som utvecklingsområden för besöksnäring i kommunen.

Flera av anläggningarna vid Ekenäs och Lurö drivs av arrendatorer (Ekenäs camping, gästhamn och restaurang samt Stenstaka gästhärbärge och krog på Lurö).

Är det dig vi letar efter?

Vårt läge, sammanhållna markområden och destinationer med lyskraft ger en unik möjlighet för den som vill etablera och utveckla företag inom besöksnäringen.

Är det 800 hektar vid Duse, en skärgårdsö eller unika naturupplevelser som får ditt hjärta att slå extra hårt?

Hör av dig till oss! Pia Proper, näringslivschef, 0533-68 10 22. pia.proper@saffle.se