Bild
Kontakt

Nytt rekord för antalet bokade bussresor på X-linjen i Säffle

Den populära X-linjen i Säffle är en form av busstrafik som går utan tidtabell och bestämd linjesträckning, och som bokas via en app. Det är den första av sitt slag i Sverige. Under oktober månad bokades fler resor än någonsin tidigare.

X-linjen är en busslinje som anpassar rutter och tider efter beställarens behov. Med hjälp av en applösning kopplas man till befintlig hållplats och anger vart man vill resa. X-linjen tar sedan beställaren till den hållplats som ligger närmast resmålet. Tjänsten är till för den som vill resa klimatsmart med en hög nivå av tillgänglighet och flexibilitet.

X-linjen infördes som ett pilotprojekt i Säffle under hösten 2021. Region Värmland beslutade i september 2022 att X-linjen ska vara en permanent kollektivtrafiklösning i Säffle. Den tidigare linje 80 avvecklades då för att finansiera förändringen.

Nytt bokningsrekord i oktober

X-linjen har ända sedan starten visat sig vara populär bland många kommuninvånare i Säffle. Satsningen har bidragit till en kraftig ökning av det kollektiva åkandet inom Säffle tätort.

I oktober månad slogs ett nytt bokningsrekord för X-linjen i Säffle. Under månaden bokades hela 3023 resor. Detta kan jämföras med tidigare linje 80 som hade cirka 320 resor per månad.

Vi är så glada över att vår dynamiska trafik i Säffle uppskattas och används och har fått så många fler att resa kollektivt på bara två år, skriver Värmlandstrafik

Hör P4 Värmlands reportage om bokningsrekordet
Mer information om X-linjen

Hur bokar jag X-linjen?

Du bokar din resa via en app i din telefon. Du anger var du är och vart du vill resa.

Om fler personer bokar en resa i samma riktning åker ni tillsammans och då anpassas rutten efter var övriga personer hämtas och lämnas

Ange från vilken adress du vill resa och till vilken plats du vill resa. Speciella hållplatser finns för X-linjen. När din resa bekräftats får du information om var X-linjen hämtar dig och på vilken tid.

Kontakt
 • Säffle kommun

  Säffle kommun

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 00

  Kanaltorget 1, Säffle

 • Kommunstyrelsen

  Kommunstyrelsen

  Kanslienheten

  0533-68 10 00

  Kanaltorget 1, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-11-16