Bild
Kontakt

Sommarläsning med Säffleprägel

Vi är mitt i sommaren och många har kanske lite extra tid över i samband med semestern. Kanske är det läge att slå sig till ro med en stunds god läsning? Vi har sammanställt några texter på kommunens webbplats som vi rekommenderar - samtliga med självklar Säffleprägel. Perfekt för en regnig dag eller i hängmattan!

Lokalhistoria: Stadsdelen Tuvas historia och Kapten Sjödahls minnen av Säffle

 • Med Säffle hembygdsförenings Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. tillåtelse kan vi presentera en stunds trevlig sommarläsning för den som är intresserad av Säffles historia och byggnader. Läs om hur stadsdelen Tuva tog form, om villorna uppe på Sifhällaåsen, om det röda magasinet vid älven och Patron Sjödahls nationalromantiska villa vid Solparken som ännu finns kvar.
Stadsdelens Tuvas historia

Porträtt: Jonas Askås - IT-entreprenören från Säffle med en passion för cykling

 • Jonas Askås startade sitt lilla webbföretag hemma i pojkrummet i Säffle för 26 år sedan och har därefter fått det att växa till ett av Sveriges ledande företag inom e-handelsplattformar. Sedan några år tillbaka har han hittat den perfekta motvikten till sitt krävande, komplexa arbete.
Jonas Askås

Gamla vattentornet

Lokalhistoria: Berättelsen om Gamla vattentornets uppkomst, med inblandning av en legendarisk arkitekt

 • Det gamla vattentornet byggdes 1914 och har genom sitt tongivande inslag i stadens siluett kommit att bli något av en symbol för staden. 1958 togs tornet ur bruk och ersattes av ett nytt. 2014 renoverades tornet för att 2016 öppnas som konsthall.
Vattentornets historia

Porträtt: Sune Westerberg - en modern fåraherde i Lurös vackra skärgård

 • Efter ett oväntat livsval flyttade Sune Westerberg och hans familj till en ö mitt ute i Vänern och där stannade de - i närmare 25 år. Familjens engagemang har bidragit till att Lurö idag är ett fantastiskt besöksmål för den som vill vandra, äta gott, bada eller bara njuta av tystnaden.
Sune Westerberg

Mässvik gård

Reportage: Cirkeln sluts på anrika Mässvik gård

 • Den pampiga gården på Mässvik har funnits i över 300 år och varit lyckligt lottad genom att få ägarskiften skett. En lustig anekdot är att varje släkte ägt gården i 100-årsepoker, och år 2023 är det precis 100 år sedan den nuvarande ägaren Knut Lillienaus gammelfarfar August tog över gården.
Mässvik gård

Bebyggelse: Spännande historia och intressanta hus i Sund, Sundstorp och Treabackarna

 • Det finns ett värde i att kunna uppleva historien i den vardagsmiljö man rör sig i. I stadskärnan bidrar välhållen bebyggelse från olika tider till en rikare och mer intressant stadsmiljö. Det ger möjlighet att känna en historisk förankring i sin hemmiljö och förtydligar stadens identitet. Ta chansen att fördjupa dig i några av Säffles stadsdelar.
Sund, Sundstorp och Treabackarna

Porträtt: Josefin Wikholm - den unga entreprenören som lever drömlivet i Långserud

 • Flyttlasset gick från Göteborg, via Karlstad, vidare till den sjudande Långserudsbygden. Där driver entreprenören Josefin Wikholm omtyckta Wiksfors Bruksbutik samtidigt som hon och familjen bygger hus vid sagolika sjön Aspens strand.
Josefin Wikholm

Foto: Värmlandsantikvarien

Bebyggelse: Djupgrävande kulturmiljöprogram för Nysäter, Svanskog och Värmlandsbro

 • Att värna om kulturhistoriska värden handlar om att förvalta historia från tidigare generationer till kommande. Byggnader och landskap berättar om hur platsen utvecklats under många hundra år, en kontinuitet kan ge oss förankring och trygghet. Gräv djupare i historien från tre av Säffles intressanta tätorter.
Nysäter, Svanskog och Värmlandsbro
Kontakt
 • Säffle kommun

  Säffle kommun

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 00

  Kanaltorget 1, Säffle

Senast uppdaterad • 2023-07-26