Bild
Kontakt

Traditionellt Valborgsfirande i Solparken

Var med och fira in våren och hälsa sköna maj välkommen i vackra Solparken invid Byälven.

Valborgsmässoafton bjuder på traditionsenligt firande av vårens ankomst. Säffle Musikförenings manskör bjuder på vacker sång i Solparken. Det blir majbrasa på Karlsborgsåsen. Firandet startar klockan 21.00.

Årets vårtalare är Putte Grötting.

Ha en fin valborg och ta hand om er!

Valborgsmässoafton är en uppskattad tradition hos många, men kvällen kan sluta i tragedi för igelkottar och andra djur. Med enkla medel kan du förhindra att vilda djur brännskadas svårt eller bränns till döds.

Högar med ris, kvistar, löv och annat utgör perfekta boplatser för igelkottar, men även för kaniner, harpaltar och småfåglar. När majbrasan tänds riskerar den att bli en dödsfälla.

Igelkottar är långsamma, nattaktiva djur och de söker sig gärna ner i hålor för att gömma sig. Det gör att de kanske inte tar sig ut, eller att de brännskadas, när brasan tänds på.

Det finns några enkla åtgärder som man kan ta till när en majbrasa ska tändas:

  • Försäkra er om att inga djur bosatt sig i rishögen.
    Även om riset till majbrasan samlats ihop nyligen bör rishögen kontrolleras. Ett bra sätt är att dagen innan, eller samma dag, flytta rishögen en bit bort och söka igenom rishögen innan den tänds på. Är majbrasan stor kan det vara bra att använda en lång planka för att häva upp brasan.
  • Informera föreningar och andra som anordnar majbrasor om vikten av att söka igenom rishögen.
  • Genom att lägga den lilla extra tiden på att kontrollera och flytta majbrasan räddar vi liv och visar omsorg om de vilda djuren.

Vårkonsert med Säffle Manskör

Inled Valborgskvällen med en stämningsfull vårkonsert. Manskören sjunger in våren i Centrumkyrkan med start klockan 19.00.

Senast uppdaterad • 2023-04-25