Bild

Foto: Värmlandstrafik

Kontakt

Kollektivtrafiksatsningen X-linjen utökas i Säffle

Framgångarna med X-linjen fortsätter och den dynamiska tätortstrafiken sätter nya bokningsrekord. För att möta det höga bokningstrycket och hålla nere väntetiden tar Värmlandstrafik därför in en extra buss.

X-linjen började som ett pilotprojekt i Säffle under hösten 2021. Satsningen blev så lyckad att X-linjen gick från test till ordinarie linjetrafik i december 2022 och ersatte därmed den vanliga linjetrafiken på linje 80. När fler och fler bokat resor med X-linjen har det också medfört att väntetiden ökar.

Det är dags att på nytt testa och utveckla konceptet. Nu prövar vi vad som händer om vi sätter in ytterligare en buss och förare under de intensivaste restimmarna, säger Mathias Lindgren, tätortstrafikchef på Värmlandstrafik

Extrabussen kommer att finnas på plats fram till sommaren och kopplas upp mot bokningssystemet på morgonen och eftermiddagen under vardagarna. Värmlandstrafik kommer sedan att utvärdera testet för att se hur kötider och bokningsgrad förändras när trafiken utökas.

Redan under första dagen med två bussar slogs X-linjens dagsrekord, när 161 resenärer använde tjänsten. Den genomsnittliga väntetiden minskade till 9 minuter från tidigare 20 minuter.

Källa: Värmlandstrafik

Mer om X-linjen på Värmlandstrafiks webbplats
Senast uppdaterad • 2023-04-19