Samlad information med anledning av det försämrade säkerhetsläget i omvärlden
Ryssland har inlett en invasion av Ukraina. Säffle kommun och säkerhetssamordningen bevakar händelseutvecklingen löpande.
Både vuxna och barn kan känna rädsla inför det oroliga omvärldsläget i Europa.
På webbplatsen Krisinformation.se Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. finns samlad och aktuell information och länkar från svenska myndigheter om det rådande läget och hur man kan agera för att hantera sin oro. Webbplatsen uppdateras kontinuerligt.
Skyddsrum
I dagsläget är det enligt Regeringen inget direkt hot om väpnat angrepp mot Sverige. Därför finns det utifrån nuvarande bedömning inget behov av att aktivera skyddsrummen för att fylla funktionen som befolkningsskydd.
- På MSB:s webbplats finns skyddsrumskartan (MSB:s skyddsrumskarta (arcgis.com) Länk till annan webbplats. där man kan se var det närmaste skyddsrummet är beläget.
- Frågor och svar om skyddsrum finns på MSB:s webbplats: Frågor och svar om skyddsrum (msb.se) Länk till annan webbplats.
Skyddsrummen får användas till annat fram till dess att de behöver tas i bruk, då iordningställs de inom 48 timmar.
Var källkritisk och sprid inte rykten vidare
Vid kriser och allvarliga händelser är det extra viktigt att vara källkritisk. Sök information från olika källor för att få en bild av läget och sprid inte vidare obekräftade rykten.
- Läs mer om hur du kan tänka källkritiskt Länk till annan webbplats.
Vad kan jag som privatperson göra?
Det som händer i Ukraina just nu engagerar många människor, och många frågar vad man som privatperson kan göra för att hjälpa till.
- MSB har gjort en sammanställning på sin webbplats: "Vad kan jag som privatperson göra?" Länk till annan webbplats.
Var kan jag skänka pengar till Ukraina?
Det finns många hjälporganisationer som är på plats i Ukraina för att stödja befolkningen - du hittar dem på nätet.
- Var observant på att det under kriser ofta förekommer bedragare som vill utnyttja krisen. Hjälporganisationer med 90-konto hittar du på www.insamlingskontroll.se Länk till annan webbplats.
- Giva Sverige Länk till annan webbplats. har information om hur du ger gåvor på ett tryggt och säkert sätt.
Flyktingsituationen
Utefter Migrationsverkets direktiv förberedde Säffle kommun på kort tid för att ta emot ett antal flyktingar från krigets Ukraina som skulle kunna anvisas till kommunen genom Migrationsverket. Ett 50-tal lägenheter och ett 20-tal platser gjordes tillgängliga för flyktingar utifrån en mycket stor arbetsinsats från medarbetare i kommunkoncernen. Civilsamhället ställde upp genom de lokala kyrkorna, övriga föreningar och enskilda invånare för att förbereda mottagandet.
Den 29 mars informerade Migrationsverket Säffle kommun om att boendeplatserna kan inaktiveras utifrån att det just nu inte finns ett nära förestående behov från Migrationsverket att nyttja dessa. Detta bygger på hur läget ser ut just nu, men på sikt kan det komma att ändras. I så fall förväntas ny information komma från Migrationsverket.
De boenden som hade förberetts har nu inaktiverats och utrustningen har satts i förråd. På så vis har kommunen fortfarande beredskap om det skulle bli aktuellt för Migrationsverket att i framtiden anvisa bostäder i Säffle för flyktingar från Ukraina.
- Vid frågor eller förslag gällande flyktingmottagandet, mejla flyktingmottagande@saffle.se
EU har aktiverat massflyktsdirektivet vilket innebär att personer från Ukraina ska erbjudas ett omedelbart och tidsbegränsat uppehålls- och arbetstillstånd i EU:s medlemsländer. Migrationsverket har vänt sig till kommuner i landet för att få hjälp med boende för flyktingar.
Det är Migrationsverket som ansvarar för asylprocessen och det är viktigt att vända sig till myndigheten så fort man kommer till landet. I en nödsituation som inte kan lösas på annat sätt har kommunen det yttersta ansvaret och gör individuella bedömningar kring det akuta biståndsbehovet avseende mat och logi.
När en person fått uppehållstillstånd och blir anvisad ett boende ska kommunen erbjuda service och tjänster, till exempel skola för barn. Ukrainabor kan också vistas i Sverige utan att registrera sig hos Migrationsverket men kan inte erhålla hjälp med mat och logi då detta bottnar i att man klarar sig själv ekonomiskt.
- Arabiska/Arabi Länk till annan webbplats.c: الحربفيأوكرانيا Länk till annan webbplats.
- Polska/Polish: Wojna na Ukrainie Länk till annan webbplats.
- Spanska/Spanish: La guerra en Ucrania Länk till annan webbplats.
- Turkiska/Turkish: Ukrayna’daki savaş Länk till annan webbplats.
- Ukrainska/Ukrainian: Війна в Україні Länk till annan webbplats.
- Easy-to-read Swedish/ Lättläst svenska Länk till annan webbplats.