Bild
Kontakt

Tips om biodlarnas svärmtelefon

Nu är det vår och det händer mycket ute i vår natur – allt vaknar och så även våra bin. Under den här tiden brukar många ha problem med bisvärmar. Säffle kommuns miljöenhet vill därför tipsa om biodlarnas svärmtelefon.

Det surrar för fullt i bikuporna just nu, men den kalla våren kan öka risken för att bina svärmar. Slår det om nu och blir varmt och sommar med en gång så ökar också svärmlusten hos bina. Då kan bisamhällen vilja hitta ställen för att etablera nye bisamhällen, exempelvis i piporna i skorstenen, i en väggfasad eller i ett ihåligt träd.

Vad som är viktigt att veta är att det i regel är ganska bråttom. Svärmen sitter i en klunga en ganska begränsad tid och om man väntar för länge så ger den sig av igen och bosätter sig på ett ställe som den själv valt ut. Om det gått så långt att svärmen har krupit in någonstans så är det oftast inte någon idé att kontakta en biodlare. För att biodlaren ska kunna ta svärmen måste den hänga som en klase. Det man då kan göra är att kontakta ett företag som är specialiserat på skadedjursbekämpning.

För att få hjälp med detta kontakta biodlarnas svärmtelefon:

Läs mer om svärmtelefonen här
Kontakt
 • Håkan Lindén

  T.f. Miljöchef

  Miljö- och byggförvaltningen

  0533-68 17 91

  Järnvägsgatan 9, Säffle

 • Miljö- och byggförvaltningen

  Miljö- och byggförvaltningens expedition

  Miljö- och byggförvaltningen

  0533-68 17 75

  Järnvägsgatan 9, Säffle

  Öppettider:
  Måndag-fredag: 07:30-16:00
  Lunchstängt: 12:00-13:00

Senast uppdaterad • 2022-05-02