Bild
Kontakt

Konsumentvägledaren tipsar – viktiga saker att tänka på när du ska anlita hantverkare

Nu drar snart högsäsongen för renovering, utbyggnad och fix i hus och hem igång. Det finns några viktiga saker att tänka på för att undvika problem. Ta del av vår konsumentvägledares tips nedan.

Köp av hantverkstjänster är det allra vanligaste området för klagomål på tjänster som kommer in till konsumentvägledningen i Säffle kommun. Det kan handla om allt från hantverkare som inte dyker upp enligt överenskommelse till att det blir mycket dyrare än vad konsumenten trott. Ett annat vanligt problem är att badrummet inte är utfört enligt den standard som det ska vara för våtutrymmen. Det de flesta klagomål har gemensamt är att det ofta handlar om stora pengar. När det blir fel kan det nämligen bli mycket kostsamt.

Tips som kan göra stor skillnad när du vill anlita hantverkare:

  • Ta referenser. Hör med vänner och bekanta om de kan rekommendera ett företag. Även om det är lång väntetid för att få tag på en elektriker, plåtslagare eller rörmokare, anlita inte första bästa utan kolla upp företaget först. Kolla gärna med Skatteverket också så att företaget har F-skattsedel och inte har stora skulder.
  • Skriv avtal. Det är ett bra sätt att tillsammans noga gå igenom vad som ska göras, vilka material som ska användas, hur lång tid det kommer att ta och vad det kommer att kosta.
  • Betala aldrig i förskott. Om arbetet inte blir slutfört eller inte görs på fackmässigt sätt är det bra att kunna hålla inne hela eller delar av betalningen tills arbetet är korrekt gjort.

Missförstånd mellan beställare och hantverkare är vanligt. Oftast är det ingen specifik persons fel utan det handlar helt enkelt om att man inte förstår varandra. Om det inte finns nedskrivet är det svårt att i efterhand reda ut vad som sagts, då ord står mot ord. Försök därför att vara tydlig i kommunikationen och skriv sedan ett avtal så att båda parter är överens.

Har du några frågor?

Kontakta kommunens konsumentvägledare:

Senast uppdaterad • 2022-02-23