Bild
Kontakt

Anpassade förhållningsregler för karantän med anledning av den höga smittspridningen av covid-19

För att minska frånvaron av personal i många verksamheter när spridningen av covid-19 är mycket hög ändras nu förhållningsreglerna om att stanna hemma från arbete eller skola när man själv eller någon i hushållet är sjuk.

Smittspridningen av covid-19 är fortsatt mycket hög och fortsätter att öka. Belastningen på hälso- och sjukvården är hög, även om antalet inneliggande patienter inom intensivvården har stabiliserats. Smittspridningen leder också till att fall inom äldreomsorgen ökar och därmed behovet av att ytterligare stärka skyddet för de som riskerar allvarligast konsekvenser av covid-19.

Smittspridningen leder till risk för frånvaro av personal, och allvarliga konsekvenser inom samhällsviktig verksamhet. Detta både på grund av att många är sjuka, vård av barn och på grund av förhållningsregler för symtomfria hushållskontakter på grund av den relativt höga risken de har att utveckla covid-19.

Folkhälsomyndigheten bedömer att ett antal förändringar och undantag, som inte bedöms väsentligen öka risk för smittspridning, nu behöver göras från förhållningsregler om att stanna hemma när man själv eller någon i hushållet är sjuk.

Tiden för att stanna hemma från arbete och skola när någon är sjuk i hushållet kortas till fem dagar, räknat från det att personen i hushållet fick symtom.

Följande grupper är undantagna från regeln om att stanna hemma från arbete och skola när någon i hushållet är sjuk:

  • De som har vaccinerats med en påfyllnadsdos (dos tre)
  • Personer som har haft covid-19 någon gång under de senaste tre månaderna
  • Vissa nyckelfunktioner inom samhällsviktig verksamhet, som inte uppfyller något av ovanstående kriterier för undantag, förutsatt att riskreducerande åtgärder införs. Nyckelfunktioner definieras närmare av MSB. Arbetsgivare informerar de som berörs.

Tiden för hur länge den som har bekräftad covid-19 minst bör stanna hemma kortas till fem dagar. Även i fortsättningen gäller att man ska ha varit återställd inklusive feberfri i 48 timmar.

Hushållskontakter som är undantagna från förhållningsregler om att stanna hemma från jobb och skola bör fortsätta att undvika nära kontakter i den mån det är möjligt, och helt undvika nära kontakter utanför arbetet eller skolan. Alla, även de som är undantagna, bör i första hand arbeta hemifrån i den utsträckning som är möjlig.

Vaccinernas effekt mot att bli smittad, och därmed kunna föra smittan vidare, är god efter tre doser.

– Vaccinering är det bästa skyddet mot svår sjukdom och död, och därför är det viktigt att alla som ännu inte vaccinerat sig gör det, och att de som erbjuds en påfyllnadsdos tackar ja till erbjudandet. Efter dos tre finns även ett ökat skydd mot smitta. Därför bidrar också vaccination till minskad smittspridning, säger generaldirektör Karin Tegmark Wisell.

Rekommendationerna om undantag från förhållningsregler för symtomfria hushållskontakter implementeras nu av regionerna. Det kan ta olika lång tid i olika regioner. Det är alltid den information som finns från respektive region som är gällande.

Källa: Folkhälsomyndigheten

Senast uppdaterad • 2022-01-20