Bild
Kontakt

Rycks inte med av rean – bli en medveten konsument

Från Singles day 11 november till mellandagsrean matas vi konsumenter med olika erbjudanden och det är många av oss som passar på att slå till när det är nedsatta priser. Marknadsföringen lockar med stora klipp på allt mellan kläder och elektronik, men alla reaerbjudanden är inte så förmånliga som det påstås. Det har Konsumentverkets granskningar visat.

En stickprovskontroll som utfördes av Konsumentverket under fjolårets Black Week resulterade i tillsynsärenden mot elva företag som annonserade reapriser i strid mot lagstiftningen. Samtliga bolag, förutom ett har efter det utlovat att de ska följa reglerna. Även under årets Black Week gör Konsumentverket en stickprovskontroll av reaerbjudanden. Myndigheten kommer då också att följa upp fjolårets granskning för att säkerställa att de bolag som då blev föremål för granskning följer reglerna.

Vad det hela handlar om är att företag i sin reklam jämför reapriset med ett överstruket påstått ordinarie pris. Problemet är bara att de överstrukna priserna aldrig har använts, eller bara använts några få dagar. Många gånger är det nedsatta priset i själva verket vad varan brukar kosta. Ibland kan priserna till och med vara högre under rean än de är annars.

Vad gäller?

När det gäller rea är marknadsföringslagen tydlig.

  • Det krävs väsentliga prissänkningar i förhållande till det vanliga priset och rean får bara pågå under en begränsad tid. Reakampanjer med jämförelse- och ordinariepriser som är gamla eller som inte använts strider alltså mot lagen.
  • Förutom att konsumenter lockas att handla och luras att tro att de gör ett fynd, är det illojalt också mot de företag som följer reglerna.

Vad kan du som konsument göra?

Som konsument ska du kunna lita på att företagen följer lagen och inte lurar dig i sin iver att få sälja sina produkter. Men det finns anledning att vara försiktig. Du kan själv använda dig av de prisjämförelsesajter som finns på nätet för att kolla vad varan har kostat tidigare. På så sätt kan du se om det är ett klipp eller inte.

Har du några frågor?

Kontakta kommunens Konsumentvägledare:

Anna Karlsson

Senast uppdaterad • 2021-11-22