Bild
Kontakt

Viktigt att tänka på inför sportlovet

Smittskydd Värmlands information inför sportlovet
Säffle kommuns allmänna information om covid-19

Vi är många som gläds över att det snart är sportlov. Under ett normalt år är det vanligt att många träffas och genomför aktiviteter tillsammans. Det här är dock inte ett vanligt år. Vi är fortfarande mitt uppe i en pandemi och det finns en allmän samhällsspridning av covid-19.

Vi vill därför påminna om några viktiga saker att tänka på inför ledigheten:

  • Fortsätt att hålla avstånd om du träffar andra. Det gäller även när ni ses utomhus. Folkhälsomyndigheten rekommenderar fortfarande att man endast umgås i mindre kretsar och begränsar antalet nya möten.
  • Om du åker bort, tänk på vilka stopp du gör på vägen. Hela familjen behöver inte gå med in när du stannar på macken eller handlar mat i affären. Om ni delar fjällstuga med en annan familj, kom ihåg att karantänregler för nära hushållskontakter gäller för samtliga om exempelvis någon i den andra familjen blir sjuk.
  • Utrikesdepartementet avråder från alla icke-nödvändiga resor utomlands. Detta gäller både Norge och andra länder längre bort. Om du ändå åker utomlands gäller följande efter hemkomst enligt direktiv från Folkhälsomyndigheten. Du och hela din familj (både vuxna och barn) skall:
    1. stanna hemma och undvika nära kontakter i minst sju dagar.
    2. testa er för covid-19 vid inresan till Sverige och på dag fem efter ankomst.
  • Det innebär att du utöver semestern måste planera in extra ledighet för karantän av hela familjen och ansöka om extra ledighet för ditt barn att vara hemma från skolan till dess att ni fått svar på båda testerna.
  • Om du hittar på saker på hemmaplan, fortsätt att följa rekommendationerna även här. När många är lediga samtidigt ökar risken för att fler ses på samma plats och det kan bli trängsel och köer.

Det är viktigt att vi alla följer råden för att minska smittspridningen. Njut av frisk luft, lek och motion under säkra former.

Tack för att du bidrar. Tillsammans hjälps vi åt att ha ett smittsäkert sportlov.

Senast uppdaterad • 2021-02-26