Vattentornet
Vattentornet är nu stängt för säsongen. Vi välkomnar er tillbaka våren 2020 med en ny utställning
Vattentornet är en unik plats för möten mellan kulturarv och samtidskonst. Här visas platsspecifika installationer och utställningar från juni till oktober 2019.
Tidgare utställningar
The Ringing Forest - Juan del Gado
Nästa utställare i Vattentornet är den Londonbaserade multimedia konstnären Juan del Gado som arbetar framförallt med videoinstallationer och foto. I sitt konstnärskap utforskar han teman som landskap, kön, klimat och flykt.
Utställningen The Ringing Forest öppnar på Kulturnatten den 6 september och är ett multimediaverk som tar sin utgångspunkt i våra sinnen. Konstnären har fotograferat och samplat ljud från naturen i och kring Säffle och bjuder in publiken att gå in i denna värld av syn- och hörselintryck. I kontrast till sinnesintrycken av den yttre miljön gestaltas inre ljud som ringande toner.
Som en del av verket har konstnären också arbetat i workshops tillsammans med bland andra nyanlända i Säffle, vars berättelser utgör en del av verket.
Flyttfåglar - Gunilla Bandolin
Sommarens första utställning i Vattentornet varen platsspecifik installation som bestod av ett svävande moln av fjädrar, skapat av konstnären Gunilla Bandolin. Utställningen utggick från berättelsen om den flock duvor som hade bosatt sig i Vattentornet, då det stått oanvänt i över 50 år. Vad man inte visste när det byggdes om för att skapa rum för konst, var att duvorna gjort Vattentornet till sin boplats, där de levde skyddat och ostört. Konstnären reflekterar kring människans herravälde över djur och natur, vad det kan få för konsekvenser när vi förändrar livsmiljöer. På samma sätt som krig och svält tvingar människor att fly, söka skydd och nya boplatser.
Konstnären Gunilla Bandolin har sedan 90-talet utvecklat den offentliga konsten, med flera uppmärksammade verk t.ex. Observatorium på Sickla Udde. Hon arbetar ofta med interaktiva skulpturer som skapar möten och rörelse, aktuell med en skulptur för bostadsområdet Tellusgatan, Göteborg (2019). Hon är bosatt i Stockholm, deltagare i konstrådet i Karlstad kommun, tidigare även professor på Konstfack.
Forest of Säffle - Ingalena Klenell
Ingalena Klenell, som till vardags finns i Sunne, har de senaste åren haft stora framgångar med sina konstverk i transparent glas. Ingalena Klenells glaskonst har varit utställd i bland annat Museum of glass, Tacoma USA, på House of Sweden Washington USA, på Kristinehamns konstmuseum och på Millesgården i Stockholm.
Under 2016 har Ingalena Klenell tilldelats landshövdingens förtjänstmedalj för sina insatser inom värmländskt kulturliv, Kulturpriset till Göran Tunström minne och Nya Wermlands-Tidningens kulturpris.
Film från invigningen 2016.
Forest of Säffle i media:
"Skog av glas i udda konstlokal"
I över 50 år har Säffles vattentorn stått övergivet. Ett arkitektoniskt mästerverk som detta måste utnyttjas, tänkte Oscar Magnusson och i dag invigs där en ny konstlokal med Ingalena Klenells glasskulpturer.
"Klenells glasskog har flyttat in i vattentornet"
Under kulturentreprenören Oscar Magnussons konstnärliga ledning ska Säffle kommun öka sin attraktionskraft. Först ut som nytt besöksmål är vattentornet som på fredagskvällen invigs med Inga-Lena Klenells glaskonst.
"Nu öppnas Vattentornet"
Premiären i Vattentornet är höjdpunkten under Kulturnatten på fredag. – Jag ser verkligen fram emot att visa vad vi gjort av det gamla tornet, säger Oscar Magnusson.
"Vattentornet har blivit konstlokal"
Säffles gamla, 45 meter höga, vattentorn byggdes 1914 och fungerade som vattenreservoar fram till 1958 då det togs ur bruk. Nu drygt 100 år efter att det stod klart så kommer det Säffleborna till nytta igen, den här gången ska det inrymma konst.
"Oscar Magnusson skapar konsthall i Vattentornet"
Oscar Magnusson som driver Sliperiet i Borgvik får ett tvåårigt uppdrag som konstnärlig ledare i Säffle kommun. Beslutet togs i måndags samtidigt som det bestämdes att vattentornet i Säffle ska användas för konstnärliga utställningar.