Kontakt

Succé för Aktiva Säfflemässan

14 maj 2016 gick tredje upplagan av föreningsmässan Aktiva Säffle av stapeln. Medborgarhusets rotunda och teaterfoajé var fyllda till bredden med ett rekordstort antal utställare som visade upp stora delar av kommunens rika förenings- och fritidsliv. Besökarna mötte både nya och gamla utställare och det bjöds även på en del läckerbitar från andra länder.

Lördagens mässa, som numera kan räknas som en stadig klassiker i samband med Vårmarknaden, bjöd på något för alla; kultur, sport, livsstil, byalag, lokalhistoria och andra intresseverksamheter. En glädjande nyhet för året var att några av bygderna utanför Säffle stad hade gått ihop och ställde ut tillsammans under gemensam ”flagg”.

Under de senaste åren har Säffle kommun fått en hel del nya invånare från andra länder. En utmaning är att nå ut till dem och få dem att upptäcka och kunna delta i föreningsaktiviteter. Språket är i många fall avgörande och för att de nya Säffleborna skulle få en möjlighet att prata med utställarna så fanns sex stycken språkvärdar på plats. Dessa språkvärdar bestod av SFI-elever (Svenska för Invandrare) som har kommit långt med svenskan, och de hjälpte utställarna och besökarna från andra länder som inte kunde behärska svenskan så bra att få kontakt med varandra.

”Världens Gofika” var ett ytterligare nytt inslag som fanns med vid årets mässa. Vid de montrarna kunde besökarna smaka på klassiska bakverk från Afghanistan, Eritrea, Somalia och Syrien. Det bjöds på spännande och annorlunda smaker med bl a rosvatten som smaksättare.

Dagen som helhet blev en dag fylld med givande dialoger, intressanta möten och förhoppningsvis många nya medlemmar till utställarnas verksamheter.

Ett stort och varmt tack till alla utställare och besökare.

Vill du veta mer om mässan, hör gärna av dig till mässgeneralen Anders Anstrin på anders.anstrin@saffle.se eller 0533-68 30 07.

Senast uppdaterad • 2019-12-03