Kontakt

Säffle 50-talsstaden anno 2014

Säffle - Sveriges yngsta stad! Född 1951.
Under 2014 uppmärksammade Säffle kommun 1950-talet. Bebyggelsen från 50- och 60-talet utgör idag ett av Säffles karaktärsdrag och är en väsentlig del av stadens identitet. Flerbostadshus med fasader i rött tegel, stadshuset och medborgarhuset är exempel på tidstypiska byggnader från denna tid.

”Säffle 50-talsstaden 2014” var ett initiativ av kulturnämnden. Projektidén väcktes efter att Värmlands museum producerat den kulturhistoriska utredningen ”Ny stad i rött tegel- om bostadsbyggandet i Säffle centrum 1950 -1969”. I utredningen framkom att Säffle uppvisar en ovanligt välbevarad bebyggelse från 1950-talet.

Idén med projektet har varit att uppmärksamma 1950-talet i Säffle genom varierade kulturaktiviteter men också att få Säffleborna att känna stolthet över stadens tidstypiska bebyggelse från 50- 60-talen.

Tack vare ett framgångsrikt samarbete med studieförbund, föreningar, företag och privatpersoner i Säffle kommun kunde ett gediget programblad med 50-talstema färdigställas i slutet av januari 2014. Ett variationsrikt program som bjöd på film, konst, bilar, dans, utställningar, musik, mat, föredrag, stadsvandringar mm. Arrangemangen blev uppskattade och fler aktörer uttryckte önskemål om att delta. Kulturnämnden beslutade att 1950-talsfirandet skulle pågå hela 2014.

Några höjdpunkter under året

Som ett av alla fina arrangemang kan nämnas äldreboendet Attendo Lindbackens 50-talsvecka. De boende fick uppleva mat, kläder, dans och prylar i härlig 50-talsanda. Media visade stort intresse och vi fick se ett härligt inslag från Lindbacken i lokalnyheterna i TV.

På vårmarknaden höjde Säffle Street Gliders och Night Rebels stämningen i centrum genom att arrangera bilcruising i centrala Säffle. Restaurang ”Westra Sjuan” bjöd på 50-talsmeny i trivsam miljö och det hela avslutades med en underbar Rockabillyväll på Medis!

En uppskattad aktivitet i somras var stadsvandringarna i centrum. De skickliga guiderna Sven-Erik Dahlström, journalist och Andreas Hansen, byggnadsantikvarie på Värmlands museum drog mer än fulla grupper då intresset för arkitektur och berättelser från 1950-talet visade sig vara stort.

Programmet ”Säffle 50-talsstaden 2014” har visat på stort engagemang från alla medverkande artister, föredragshållare och utställare. Vilken tillgång för Säffle!

Boken ”Ny stad i rött tegel”

Ett samarbete med Sven-Erik Dahlström och Andreas Hansen, Värmlands Museum påbörjades i december 2013 och man lade grunden till att producera en bok. Boken ”Ny stad i rött tegel -1950-talet formade Säffle” släpptes under högtidliga former på Medborgarhuset i maj 2014. Boken har därefter blivit uppmärksammad vid flertal tillfällen och fått fin kritik i media. Boken har visats upp och funnits till försäljning vid ett antal olika arrangemang t ex marknader, filmvisningar och seniormässan. Den har varit representerad vid bokmässorna i Göteborg, Säffle och Karlstad. Boken har tilldelats priset Säffles Guld-Ess av Säffle kommun med motiveringen ”För att genom boken Ny stad i rött tegel fått oss Säfflebor att se på vår stad med nya stolta ögon.”

Lyckat projekt

”Säffle 50-talsstaden 2014” har varit ett lyckat projekt som har engagerat många privata aktörer och föreningar. Det finns alla möjligheter att bygga vidare på 50-talstemat för att profilera Säffle stad i större grad utanför kommunens gränser. Säffle har fått en ny uppmärksamhet för det unika i staden.

Här kan du läsa utredningen , 5 MB, öppnas i nytt fönster.

Stort tack alla som medverkat!

Kulturförvaltningen genom projektledare Camilla Bark

Kontakt
  • Camilla Bark

    Kultursamordnare

    Kulturförvaltningen

    0533-68 16 15

    Kanaltorget 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2019-12-09