Kontakt

Invigning av Karin Björquists konstverk

Säffle kommun har fått en ny offentlig utsmyckning. Nyårsaftonen 2015 var det äntligen dags att inviga Karin Björquists keramiska konstverk som har placerats i entrén på Medborgarhuset i Säffle. Konstverket har en lång och spännande historia. Det skapades i samband med att Domusvaruhuset invigdes i Säffle 1962 och hade då en central plats i trappan till nedre våningen. Senare övertäcktes konstverket och i slutet av 1990-talet plockades det ner, bit för bit, och har sedan förvarats i olika magasin.

Under hösten har kulturförvaltningen arbetat med att få konstverket sanerat på grund av asbest som fanns kvar i fogmassan, försökt att hitta en lämplig plats att placera konstverket på samt hitta någon kunnig person för uppsättningen. Mikael Göransson, Säfflebördig konstnär, nu verksam i Gustavsberg, jobbade fram en skiss med de rätta måtten och efter att entrén i Medborgarhuset fräschats upp satte Mikael tillsammans med Camilla Bark från kulturförvaltningen upp konstverket under några hektiska dagar i november.

Invigningen blev både välbesökt och festlig. Närmare 130 personer infann sig på Medborgahuset på nyårsaftonen mellan klockan 14 och 16 där det serverades snittar och cider till mingelmusik med Sanna och Kristoffer från Ingesund. Käthy Nilsson från von Echstedska gården höll invigningstalet och när det specialsydda draperiet föll hördes ett belåtet sus från den samlade skaran. Som ett avslut på eftermiddagen fick publiken ta del av Arno Saarnaks bildspel om Karin Björquist och hennes fantastiska karriär som designer och formgivare.

Till vår stora glädje kommer många av de trärepliker som ersatt försvunna plattor att bytas ut mot reservplattor som Karin Björquist gav till kakelmästare Arne ”Kakis” Karlsson på 1960-talet. Plattorna har nu skänkts till Säffle kommun av Lena och Sten-Ove Thorén, Lena är dotter till Arne Karlsson.

Foto: Gunilla Skoglund

Kontakt
Senast uppdaterad • 2019-12-02