Kontakt

Ett friskare Säffle!

Ett friskare Säffle riktar sig till allmänheten, men med särskilt fokus på barn, tonåringar, äldre 65+ och personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Ett mål är att öka kunskapen om nyttan med goda matvanor och ökad fysisk aktivitet. Ett annat mål är ökade möjligheter till samverkan mellan olika aktörer och ett lokalt skyltföns­ter kring pågående arbete inom mat och rörelse. Läs i högerspalten om bakgrunden till Ett friskare Säffle.

Aktivitetslista

Kom och prova på orientering mellan 3 och 30 oktober

Orientering utövas i skog och mark. Du kan orientera på egen hand eller tillsammans med andra. Förutom rolig hjärnaktivitet får du frisk luft och motion, vilket bidrar till bättre hälsa och ökat välbefinnande. Under oktober månad hälsas du välkommen till elljusspåret vid Tegnér för att testa på orientering. Ni kan välja på en kort eller lång bana. Kartor hämtas gratis i kassan på Tegnérhallen.

Lätt bana 1,5 km med kontroller passar nybörjare i alla åldrar. Starten börjar vid Tegnérhallens entré.

En längre bana på ca 4 km med kontroller passar den som vill testa på lite mer. Starten börjar vid Tegnérhallens entré.
Varmt välkomna önskar Säffle orienteringsklubb!

Cirka 900 elever på låg- och mellanstadiet skall under vecka 42, 43 och vecka 45 få prova på orientering

Säffle orienteringsklubb åker ut till alla skolor i Säffle kommun. Alla elever på lågstadiet kommer få introduktioner till orientering. Eleverna på mellanstadiet lär sig orienteringens grunder både i teori och att praktiskt prova på.

Detta är ett sätt att öka intresset för orientering. Barnen kan även ta med föräldrarna, där hela familjen kan hitta en rolig aktivitet tillsammans.

Mindfulness med Marie Hallström

Marie Hallström, utbildad psykoterapeut i KBT föreläser om mindfulness kombinerat med praktiska övningar.
Vi träffas på Säffle Bibliotek i samarbete med ABF tisdag 27 oktober klockan 18:00. Gratis, ingen föranmälan krävs.

Mattcurling

SPF-Seniorerna bjuder in pensionärer att prova på mattcurling. Kom och prova på gratis under oktober månad! Träffarna sker på Tingvallaskolan torsdagar mellan kl. 16:00–18:00

Kontaktperson är Maude Schlegel, telefonnummer; 073-905 49 89. Välkomna!

Prova på hos Friskvården

Friskvården i Värmland och Säffle friskvårdscentral bjuder in till att gratis prova på våra motionsgrupper under vecka 41 och vecka 42.

Deltar du redan i någon av våra grupper, så kan du passa på att prova flera eller någon annan grupp under de här veckorna. Du kan också bjuda med dig en vän.

Ta med en vän på jympan

Ta med en vän på jympan hos Friskis & Svettis! Gäller under hela vecka 42. 12/10 – 18/10.
Välkomna!

Nyttigt i skolan

Under vecka 42 serveras det frukt varje dag inom skolan, samt en utökad och extra lockande salladsbuffé. Vi använder oss av hälsosamma tillagningsmetoder, samt näringsberäknar veckans meny och publicerar det dagligen i skolrestaurangen.

Vi gör inplastade bordstabletter med hälsoinformation till alla bord i de nio skolrestauranger som finns inom vår verksamhet utifrån Skolmatsakademins material, samt placerar ut bordsryttare med hälsoinfo under Måltidens Dag.

Motionssimma gratis

Badhuset kommer att ha gratis bad för motionssim under vecka 42. Måndag – fredag 15:00-19:00. Välkommen till oss!

Prova på-vecka hos Etage5

Under vecka 41 har Etage5 gratis prova på-vecka i både gym och gruppträning för de som ännu inte är medlemmar. Öppet för gymträning 08:00-16:00 må-fre

Boka gruppträning på Etage5. Välkommen att prova på!

Sanna Lundell föreläser om hur man blir man fri från medberoende

En humorfylld och inspirerande föreläsning om att hitta livsglädjen och välbefinnandet, viljan att stå på egna ben och att vara en egen människa. Av kvinnan bakom succé-TV-serien ”Djävulsdansen” och den bästsäljande boken med samma namn.

Kapellet i Säffle 7 oktober 19:00.
Arrangör: Kulturförvaltningen och socialförvaltningen.

Stegtävling på Lärcenter

Personalen på Säffle Lärcenter kommer att delta i en intern stegtävling under oktober, där vi kommer att gå för människor på flykt. Alla som är med skänker ett bidrag på 100 kr/pers till UNHCR eller motsvarande hjälporganistation.

Har din arbetsplats någon liknande aktivitet under Ett friskare Säffle?

Inbjudan till Hälsokursen!

Hälsokursen är en gruppverksamhet som skall inspirera till motivation och förändring av levnadsvanor beträffande mat och fysisk aktivitet. Vi träffas sex gånger, två timmar varje gång. Individuellt hälsosamtal kommer utöver och ingår vid start och avslut. Hälsosamtalet bokas in vid anmälan till hälsokursen.

Kursstart är måndag den 19 oktober 2015
Tid: 14:00–16:00 vid alla tillfällen
Plats: Friskvårdscentralen, plan 5 i Säffle hälsocenter

Kursdatum
Måndag den 19 oktober
Måndag den 26 oktober
Måndag den 2 november
Måndag den 9 november
Måndag den 16 november
Måndag den 23 november

Kostnad: Kursen är kostnadsfri.
Anmälan görs till Barbro Karlsson

Motion: Under kursen har du möjlighet att delta i Friskvården i Värmlands motionsverksamhet

För mer information och anmälan kontakta Barbro Karlsson på friskvårdscentralen i Säffle, telefon 0533-68 16 65.

Promenera för bättre balans

Friskvården i Värmland och Säffle friskvårdscentral bjuder in dig för att följa med oss på en promenad. Du har möjlighet att bjuda med en eller flera vänner. Ta på dig bekväma skor och kläder efter väder. Vi kallar promenaden för ”Bättre balans” för motion är den bästa medicinen och förbättrar muskelstyrka och balans. Genom träning får du en god fysik och du bevarar din självständighet och livskvalitet.

Visste du att
En promenad på 30 minuter om dagen kan sänka ett lätt/måttligt förhöjt blodtryck? Det är också en aktiv medicin för bland annat högt blodsocker och höga blodfetter. Promenaden kan minska risken för hjärt- kärlsjukdom och stroke

Välkommen att hänga med oss onsdag den 14 oktober kl. 17:00
Promenaden startar intill skidstugan vid Tegnérspåren och är 1,5 km.
Du går naturligtvis i din takt! Tipspromenad och lite andra aktiviteter väntar utefter banan och ett prisbord väntar vid mål. Vi ser fram emot att träffas!

Ledarna på Friskvårdscentralen i Säffle
Marianne, Anneli, Anna-Lena, Anette, Christina och Barbro

Kardan och Smedjan jobbar för ”Ett friskare Säffle”

Vi på Kardan och Smedjan arbetar med vardagsaktiviteter som ger fysisk aktivitet och friskvård som främjar vår hälsa på ett bra sätt.

Friskvård för oss är vardagsmotion och att minska stillasittande tid genom att vara utomhus i naturen. Vi klipper, krattar gräs och löv och fäller sly som vi drar ihop. På vintern är det snöskottning som gäller. Här tränar vi både styrka, rörlighet och kondition. Det är också roligt för att personal och brukare gör det tillsammans. Vi planerar nu att arrangera en utedag i oktober med olika aktiviteter.

Kardan och Smedjan håller också igång med olika inbokade motionsaktiviteter under veckorna. I höst går vi promenader och simmar i badhuset. Nu i september och oktober tränar vi på Etage5. Där genomför vi styrketräning som sprider glädje och främjar vår hälsa.

Prova på vattengympa

Kom och prova på vattengympa med oss i Säffle Simsällskap! Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. Fredag 16 oktober kl. 14:00 och söndag 18 oktober .kl. 19:15.
Välkommen!

Prova på-vecka hos karateklubben

Som en del i projektet "Ett friskare Säffle" får varje medlem i Säffle Karateklubb ta med en vän, som får träna gratis under vecka 42. Passa på att testa hur roligt det faktiskt är att träna karate!

- Seniorkarate, 60+: Måndag 12/10 kl. 09:45-11:00
- Åk. 7 och uppåt: Tisdag 13/10 & torsdag 15/10 kl. 19:30-21:00
- Åk. 1-6: söndag 18/11 kl. 9:30-10:30
- 30+: söndag 18/11 kl. 10:30-12:00

Promenader med dagcenter Stenhusallén

På dagcenter Stenhusallen finns en grupp med killar som varje fredag tar en långpromenad tillsammans med personal.

Vi brukar vara ute ca 1½ timme, med ett kortare avbrott för vätskepaus.

Bättre balans uppmärksammas

Äldreomsorgen uppmärksammar ”Ett friskare Säffle” genom att samtliga kommuninnevånare som har hemtjänst kommer få ta del broschyren Bättre balans. Broschyren ger tips om goda vanor för en friskare och säkrare vardag. Den ger även användbara tips om enkla övningar för att förbättra styrka och balans, och hur man kan öka säkerheten i hemmet.

Broschyren kommer att delas ut med start under vecka 42.

Samtliga som får en rollator förskriven kommer få ta del av broschyren Bättre balans.

Prova på hos GF Trim under oktober

Cirkelfys är en träning som passar för alla. Stationsträning med övningar som ger nytta för hela kroppen. Alla tränar efter sin egen förmåga.

Spegelhallen Tegnérskolan onsdagar klockan 19:00.

Barngympa 6-9 år med lek och redskap

Här har vi mycket lek och roliga redskapsbanor mm.

Tingvallaskolan söndagar klockan 17:00-18:00.

Vid vårdcentralen i Säffle

Tisdag den 10 november kl. 13:00–16:00 kan du träffa personal från Landstinget i Värmland, vårdcentral Säffle/Nysäter, Primärvårdsrehabilitering och Friskvården i Värmland/ Säffle friskvårdscentral. Vi kommer finnas i glaskulverten vid entrén Säffle hälsocenter.

Vid vårdcentralen i Nysäter

Torsdag den 12 november kl.13:00–15:00 kan du träffa personal från Landstinget i Värmland, vårdcentral Säffle/Nysäter och Friskvården i Värmland/ Säffle friskvårdscentral. Vi kommer finnas i väntrummet vid vårdcentralen i Nysäter.

Syftet är att inspirera till ett friskare liv. Det handlar om levnadsvanorna mat, rörelse, stress och sömn samt omkring alkohol och tobak.

På förskolan Pluto

Här på förskolan Pluto uppmärksammar vi vecka 42 (torsdag) med rörelsepass. De äldre barnen följer en bana där det finns stationer efter vägen med olika rörelseaktiviteter, såsom hopp, armhävningar, m.m. På småbarnsavdelningen har vi rörelsepass till musik som miniröris, milkos tigersånger.

Därefter får barnen ”nyttig” smoothies med naturell yoghurt och blåbär. Niklas lagar vegetarisk lunch med grönsaksstavar till.

Bakgrund

För fem år sedan gav regeringen ett uppdrag åt dåvarande Folkhälsoinstitutet att anordna Ett friskare Sverige. Det var en uppmärksamhetsvecka med fokus på goda matvanor och ökad fysisk aktivitet. Varje län utsåg en egen länskontakt för uppmärksamhetsveckan.

Man visade det folkhälsoarbete som pågick och arrangerade nya aktiviteter i kommunerna. Aktiviteterna planerades och genomfördes i samverkan mellan kommuner, landsting, regioner, ideella föreningar och privata aktörer.

Ett friskare Sverige hade tre syften:

Öka kunskapen och medvetenheten om goda matvanor och fysisk aktivitet.

Uppmärksamma skillnader i hälsa och nå de grupper som har störst behov.

Särskilt uppmärksamma personer med intellektuell funktionsnedsättning.

Folkhälsomyndigheten har inte längre ett uppdrag från regeringen och under 2014 fick Friskvården i Värmland uppdraget att vara samordnare för Ett friskare Sverige. Värmland och Säffle kommun har deltagit under åren och genomfört många olika aktiviteter.

I år vill Säffle fortsätta i samma anda och nu jobbar vi för ”Ett friskare Säffle”

Kontakt
 • Barbro Karlsson

  Friskvårdskonsulent

  Friskvården i Värmland

  0533-68 16 65

  Sundsgatan 1, Säffle

 • Johan Österman

  Systemförvaltare

  Kommunledningskontoret

  0533 - 68 13 27

  Kanaltorget 2A, Säffle

Senast uppdaterad • 2019-12-02