Kontakt

Blommor till hemtjänsten

Under hösten har hemtjänstgrupperna Östra och Rolfserud-Sundstorp testat att använda el-cyklar för att transportera sig mellan varje besök hos brukare. Förra veckan fick personalgruppen överraskningsbesök av kommunalrådet med flera som beröm för insatsen.

Initiativet kom från personalen själva, för fast det är skönt att cykla så är det ibland både tungt och långt. I samarbete med miljöstrategen hittade hemtjänsten projektpengar till energieffektivisering som kunde finansiera inköp av el-cyklar. Nu har cyklarna rullat i Säffle i drygt tre månader i ett testprojekt som nu blir permanent.

– Projektet har varit jättepositivt. Personalen har varit stålande och har fått en förbättring i vardagen som samtidigt ger en miljövinst. Får vi till många bäckar små av den här typen så kommer det att ge stor effekt för kommunen som helhet, säger miljöstrateg Lars Anders Sjögren som tillsammans med kommunalrådet och fordonscentralen var på plats för att dela ut en blomma.

– Det är kul att se personal som tar initiativ och hittar lösningar till förbättringar och extra kul när det hjälper oss komma närmare visionen om att leda hållbar utveckling, säger kommunalråd Dag Rogne.

Roligt att jobba i hemtjänsten

En av cyklisterna är Camilla Kasten. Hon tycker transporten mellan brukarna är något av det trevliga med att jobba i hemtjänsten.
– Det känns fritt och man kommer ut lite istället för att vara inomhus hela tiden. Hon tycker också om mötena med brukarna.
– De flesta är ju gamla och har upplevt väldigt mycket och så blir de så glada när vi kommer, säger Camilla Kasten.

Resultat

Tre månaders test av el-cyklar har resulterat i att

  • Hemtjänsten har kunnat avvara en bil

  • Minskad drivmedelsanvändning, ca 400 liter mindre drivmedel

  • Minskade utsläpp, ca 1100 kg koldioxid + andra trafikrelaterade emissioner

  • Glad och positiv omgivning, både vårdtagare och allmänheten

  • Personalen återkopplar att det är roligt med el-cyklar och roligt att projektet fått lite uppmärksamhet i TV och annan media
Senast uppdaterad • 2019-11-22