Kontakt

Livsviktig integration berättade om framgångsfaktorer

Torsdag 20 november vigdes till en tillbakablick på de senaste två åren med projektet livsviktig integration. På konferensen medverkade bland andra landshövding Kenneth Johansson som berömde projektet.
- Vi på Länsstyrelsen kan vara med och stödja projekt, men det är lokalt som engagemanget måste finnas och jobbet göras och det har det verkligen gjorts här i Säffle, sa Kenneth Johansson.

Därför är det viktigt

Under dagen berättade de olika arrangörerna som ingår i projektet om sina erfarenheter. Räddningstjänsten kunde till exempel berätta om hur deras jobb förenklas när de möter personer som deltagit i projektet i samband med utryckningar.

- Personerna som har varit med på kursen känner oss och vet hur vi jobbar. De hjälper också till och översätter för andra när vi är ute på plats. Det gör det mycket lättare för oss att göra ett bra jobb och rikta hjälpinsatserna där de behövs, säger Patrik Karlsson på Räddningstjänsten.

Inte minst får man på kursen även lära sig hur man beter sig för att få hjälp. Att man kan ringa 112 och att det faktiskt kommer yrkespersoner som har till uppgift att släcka bränder och lösa andra kriser är inte en självklarthet för alla deltagare. Det är livsviktig integration.

Men integrationen är också viktig ur ett annat perspektiv.

- Genom att delta på kurserna i projektet lär man känna ett antal samhällsaktörer, personer att hälsa på på gatan senare och en början till ett nätverk i samhället som kan öppna dörrar vidare, säger informatör Synnöve Tyridal.

Med på konferansen fanns också tre av deltagarna i projektet som berättade om vad de fått ut av kurserna. Först ut var Joffrey Lolo Malonda som berättade att han jobbade för Air France i Kongo innan han hamnade i Säffle. Nu har han lärt sig svenska och fått en praktikplats på ICA.

Redwan Abdulkadir berättar om hur han flydde från Eritrea till Jemen där han en period jobbade som fiskare, men var livrädd att trilla över bord eftersom han inte kunde simma. Nu har han börjat ett nytt liv i Säffle där även han har lärt sig svenska och dessutom deltagit på simkursen och är inte längre rädd för vatten. Redwan uppskattade också matlagningskursen i projektet där han har träffat nya människor och fått smaka olika typer av mat, både svensk, afghansk, thailänsk och pakistansk. Att det är Svenska kyrkan som håller i kursen ser han inte som något problem fast han är muslim.
- Jag diskriminerar inte, säger Redwan med ett leende.

Projektets "stjärna" är Muluembet Karlsson. Hon kom till Sverige från Etiopien och var livrädd för vatten. Nu älskar hon simma. Hon har lärt sig bra svenska och utbildat sig till undersköterska. Efter en period som vikarie på äldreboendet Björkbacken har hon nu fått jobb som undersköterska på sjukhuset i Karlstad.

- Det är därför vi gör detta. Så att männsikor som tvingats fly ska få en ny chans med en reel möjlighet att skapa sig ett nytt liv i Sverige och Säffle, säger projektledare Conny Groot.

Senast uppdaterad • 2019-11-25