Kontakt

Ny utbildning för framtidens fordonstekniker i Säffle

Från och med i höst kommer Säffle Lärcenter att erbjuda en ny 1-årig Yrkeshögskoleutbildning, Fordonstekniker för alternativa drivmedel, med inriktning mot el/hybrid- och gasfordon. Utbildningen startar som följd av att Volvo Bussar och konsultföretaget ÅF samarbetar kring prototypbyggnad av tre fullelsbussar i Säffle.

- Detta är en del av vårt kontinuerliga samarbete med företagen och idén bakom det matchnings- och tillväxtcenter som vi jobbar med att förstärka. När företagen flaggar ett kommande kompetensbehov försöker vi matcha upp det genom att erbjuda relevanta utbildningar lokalt här i Säffle. Syftet är att få fler ut i jobb och samtidigt underlätta för företagen att hitta personer med rätt kompetens, säger Richard Krusell, utvecklingsledare på Säffle Lärcenter.

Framtidens fordonstekniker

Sedan några år tillbaka har det varit tydligt att utvecklingen i världen går mot elektrifiering och hybridisering av personbilar och tunga fordon som bussar och lastbilar. En tredjedel av Sveriges samlade koldioxidutsläpp kommer från transportsektorn och i många av Sveriges städer pågår projekt med att ställa om stadstrafikens bussar till mer miljövänliga alternativ. I vårt grannland Norge har elbilen Tesla klättrat upp till toppen av nybilsregistreringen och i storleksordningen var 20:e nysåld bil i Norge är en elbil.

- Miljövänliga fordon är en global trend. Fordonstekniker med kompetens på alternativa drivmedel kommer att efterfrågas allt mera i hela världen och då är det fantastiskt roligt att vi är med på ett hörn av denna utveckling här i Säffle.” säger Richard Krusell, utvecklingsledare på Säffle Lärcenter.

Utbildning för vuxna

Säffle Lärcenter är en del av Säffle kommun och erbjuder vuxenutbildning på alla nivåer. Utbildningen Fordonstekniker för alternativa drivmedel är eftergymnasial och riktar sig till personer som vill arbeta som tekniker på fordonsverkstäder eller på utvecklings- och konverteringsföretag. För att vara behörig till utbildningen behöver man vara godkänd från gymnasieskolans fordonsprogram, eller motsvarande, alternativt ha minst tre års yrkeserfarenhet av fordonsmekaniskt arbete.

Utbildningen ges i samverkan med Vuxenutbildningen i Trollhättan/Vänersborg och anordnas i samråd med Innovatum, Högskolan Väst, Motorbranschens Riksförbund samt verkstäder och utvecklingsföretag inom fordonsbranschen. Utbildningen innehåller praktikperioder och det kommer bland annat att erbjudas praktikplatser kopplade till prototyptillverkningen av elbussar på Volvo Bussar i Säffle. Sista ansökningsdag är 23 maj.

Senast uppdaterad • 2019-11-26