Kontakt

Alkpol har hjälpt Säfflebor må bättre i 40 år!

Det är många som påverkas negativt när drickandet blir för mycket. Make, barn, vänner, grannar, arbetsgivare och inte minst den som dricker. Alkoholpolikliniken finns till för att stödja personer med missbruks- och beroendeproblem så att livet för dessa människor ska bli lite lättare.

95% av klienterna hos Säffle kommuns Alkoholpoliklinik är socialt etablerade personer. Många har ett fast jobb, familj och vänner. Det de har gemensamt är att de tappat kontrollen över sitt användande av alkohol tabletter eller andra droger. Många har haft det på känn själv och självmant kontaktat personalen hos det som i folkmun kallas alkpol. Hos alkpol får man hjälp att sortera tankarna. Varför dricker jag? Vill jag sluta? Kan jag sluta?

– Missbruk/beroende är en sjukdom jämförbar med andra sjukdomar som diabetes, högt blodtryck och astma. Det finns med dig hela livet. En del personer har vissa genetiska förutsättningar som gör dem mer utsatta än andra, säger kurator på alkpol Stefan Löwenborg.
I likhet med diabetes är även drogberoende en sjukdom man kan lära sig att kontrollera.
– Målet för oss är att klienten ska få kunskap om sin sjukdom och därmed bättre förutsättningar att leva med och hålla sin sjukdom under kontroll. Återfall är ofta en del av sjukdomsbilden, men lär man sig upptäcka symtomen kan man söka hjälp innan det leder till ett återfall.

Stöd till anhöriga

Under hösten kommer det att arrangeras träffar för anhöriga
till personer med missbruks- och beroendeproblem. Där kommer man att möta andra i samma situation.

Här kan du läsa mer om Alkoholpolikliniken , 317.3 kB, öppnas i nytt fönster.

Senast uppdaterad • 2019-11-27