Kontakt

Säffle har skrivit under partnerskapsavtal med Ptuj, Sloveninen

I somras tecknade Säffle kommun ett så kallat partnerskapsavtal med staden Ptuj i Slovenien. I avtalet framgår att de två kommunerna ska samverka speciellt inom områden som utbildning, kultur, näringslivsfrågor samt utveckling av förnybar energi och förädling av resurser från jord skog och mark.

Många möten hanns med under besöket som varade i tre dagar och det finns många intressanta saker att ta fasta på.

- Den här kontakten med Ptuj är viktig. Vi har länge haft samarbete inom skolan som fungerat utmärkt. Många människor från Säffle har varit nere i Slovenien och omvänt. Det är många kontakter, kulturella möten och vänskapsband som frodas, säger kommunalråd Daniel Bäckström.

Nu har samarbetet formaliserats genom avtal som där båda parter skrivit under på att man vill fortsätta samarbetet samt utvidga det om möjligt.

Högtidlig ceremoni vid undertecknandet

Besöket i Slovenien varade i totalt tre dagar med ett fullspäckad program med möten och presentationer av värdkommunen. Delegationen på fyra från Säffle blev väl emottagen av representanter från Ptuj och själva undertecknandet ägde rum under en högtidlig ceremoni med tal och sånginslag.

- Efter allt det formella var avklarat öppnades famnen och vi var en del av familjen. Det kändes verkligen att kommunledningen tror på vårt samarbete och sätter stort värde på det.

Besöket i Sloveninen ägde rum i början av augusti när Ptuj firade sin årliga stadsfest. Mitt i supervärmen! Det var varmt i Sverige och det var varmt i Sloveninen. Trots det deltog kommunalrådet, i 38 graders värme, i en traditionsenlig båttävling tillsammans med den nya partnerorten.

-Resultatet kanske inte var fantastiskt men det var väldigt roligt, säger Daniel Bäckström.

Rik på kultur och historia

Ptuj är rik på både kultur och historia. Något som de också är duktiga på att visa och marknadsföra. De har många festivaler av olika slag, bland annat en med inslag av romare då det visat sig att det funnits romerska läger där staden är belägen.
- Vi fick se hur de arbetat med sitt romerska arv och fick även en inbjudan att komma ner med våra vikingar!

Senast uppdaterad • 2019-12-09