Kontakt

Teknikerjakten bidrar till att stärka ämnet teknik i Åmål och Säffle

De tre högstadieskolorna i Säffle och Åmål får ekonomiskt stöd för att utveckla ämnet teknik genom de så kallade Teknikerjakten på Karlstads universitet. Investering i ny utrustning, kompetensutveckling och samverkan med gymnasierna finns i projektplanen. Även Industriföreningen i Åmål och Säffleindustrins samarbetsgrupp stöttar satsningen.

Modern teknik

I den nya läroplanen för grundskolan har ämnet teknik fått en starkare ställning. För att klara de nya krav som ställs satsar nu Tegnérskolan och Höglundaskolan i Säffle tillsammans med Kristinebergsskolan i Åmål på att gemensamt utveckla ämnet. Tack vare ekonomiskt stöd från Teknikerjakten kommer man att kunna erbjuda eleverna modern och spännande teknik genom legorobotar som kan programmeras och nya datorer där eleverna kan göra enklare ritningar i CAD. Lärarna i Åmål och Säffle kommer också att kompetensutveckla sig tillsammans.

För att kunna ge eleverna en riktigt bra undervisning i teknik kommer man också att samverka med gymnasierna. Ett första steg i det arbetet skedde före påsk då elever i årskurs 9 från Kristinebergsskolan besökte Karlbergsgymnasiet för att prova på praktiska moment på El- och Energiprogrammet samt Industritekniska programmet. Här drar man nytta av gymnasiets spetskompetens och avancerade utrustning.

- Vi är så glada att vi nu får den här möjligheten att utveckla ämnet teknik som i förhållande till de naturvetenskapliga ämnena haft ganska litet utrymme, trots att det är ett så viktigt ämne i dagens samhälle. Tack vare att vi nu kan investera i modern utrustning kommer vi att kunna ge eleverna en upplevelse av teknik som känns modern och spännande, säger Oscar Deinoff som är lärare på Kristinebergsskolan i Åmål.

Viktigt för näringslivet
- Vi har i styrgruppen för Teknikcollege framhållit vikten av att vi utvecklar ämnet teknik på högstadiet så att eleverna innan de väjer till gymnasiet får en bra och relevant bild av vad teknik är och vilka spännande yrkesval som finns inom området, säger Kjell Fagerström som är vd på Elasto Sweden och ordförande i Industriföreningen i Åmål.

Senast uppdaterad • 2019-11-28