Bild
Kontakt

Säffle har Värmlands bästa företagsklimat

I årets ranking av Sveriges företagsklimat når Säffle den högsta placeringen hittills och landar på plats 15 av 290 kommuner. Bland de 16 värmländska kommunerna når Säffle första platsen för allra första gången.

Varje år får företagare i Sverige möjlighet att bedöma företagsklimatet i den egna kommunen. Det är resultatet från undersökningen, tillsammans med en statistikdel, som utgör underlaget för den rankning av företagsklimatet som Svenskt Näringsliv släpper i slutet av september varje år. I årets ranking har Säffle klättrat till plats 15 vilket är en förbättring med 10 placeringar jämfört med förra årets resultat. I Värmland ökar Säffle med en placering och hamnar därmed på förstaplats.

- Resultatet är en del av ett långsiktigt arbete som pågått under flera år och som vi är väldigt glada över. Företagens åsikter och behov är grundläggande för vårt dagliga arbete, vi strävar ständigt efter att ha örat mot marken och hitta lösningar som kan stötta vårt lokala näringsliv, säger Pia Proper, näringslivschef på Säffle kommun.

Gott sammanfattande omdöme

Den viktigaste frågan i enkäten, och den tyngst vägande rankingfaktorn, är det sammanfattande omdömet om företagsklimatet i kommunen. Företagarna får utifrån sina egna erfarenheter ge ett samlat betyg på hur de upplever att driva företag i kommunen. Säffle kommun får betyget 4,1 av totalt 6 vilket kan jämföras med Sverigesnittet som ligger på 3,4. Undersökningen visar även att Säffleföretagen är betydligt nöjdare än Sverigesnittet när det kommer till kommunens service och bemötande och upphandlingar. Inom följande områden placerar sig Säffle på topp 30 i Sverige:

 • Service och bemötande (5)
 • Kommunens upphandling (5)
 • Tjänstemännens attityder till företagande (8)
 • Dialog mellan företag och kommunens beslutsfattare (11)
 • Information till företag (13)
 • Kommunpolitikernas attityder till företagande (16)
 • Sammanfattande omdöme (21)

En fråga som får lägre resultat är den som handlar om hur företagen upplever att man påverkas av otrygghet och brottslighet.

-Vi vet att detta är en jätteviktig fråga för näringslivet. Vi samarbetar med Trygg i Säffle där polisen, SÄBO och Ungdomens Hus med flera ingår. Samarbetet har bland annat resulterat i förebyggande insatser så som fältassistenter och ”vuxna på stan”, berättar Helena Karlsson, centrumutvecklare.

Läs mer om undersökningsresultatet här Länk till annan webbplats..

Kontakt
 • Pia Proper

  Näringslivschef

  Kommunledningskontoret

  0533-68 10 22

  Kanaltorget 2A, Säffle

Senast uppdaterad • 2022-09-28