I Gränslandet finns glittrande sjöar, djupa skogar, historiska slussar och välpreparerade cykelvägar.
Gränslandet Värmland–Østfold och svenska och norska sidan i Finnskogen, har mycket gemensamt och lockar till en resa på båda sidor av gränsen. Upplev fantastiska naturupplevelse i skog och mark, vid de vackra slussområdena, och både på och vid de många insjöarna i området.
Res med en historisk ångbåt genom slussarna, ge dig ut på svampplockning i de gröna skogarna eller packa fiskespöet och badbyxorna för ett svalkande dopp i en spegelblank insjö. Möjligheterna är många och upplevelserna stora!
Finnskogen är ett stort skogsområde som sträcker sig över både den svenska och norska sidan av riksgränsen, i Torsby kommun i Värmland och Kongsvinger, Grue, Åsnes, Våler och Trysil i Innlandet. Namnet Finnskogen har sitt ursprung i finska invandrare från Savolax som kom till Norge på 1600-talet för att bedriva svedjebruk. Den skogsfinska kulturen är rik på traditioner, och skogfinnarna är idag en av fem erkända nationella minoriteter i Norge. Den skogfinska kulturen omfattar många unika traditioner, både när det gäller byggteknik, svedjebruk, hantverk, matlagning och folktro.
I Finnskogen har människor färdats i naturen på kryss och tvärs över gränsen i många hundra år. Området täcks av djupa skogar, idylliska sjöar, myrar och kullar. Finnskogleden är en av de markerade rutterna där du kan vandra 24 mil genom vacker natur. Den sträcker sig mellan Morokulien och Søre Osen i Trysil i norr och korsar gränsen flera gånger längs vägen.
Längs Finnskogledens 13 etapper finns mycket att upptäcka, bland annat badplatser, finngårdar, mysiga restauranger och övernattningsmöjligheter.
Många tänker på stillhet, ro och mystik när de hör om Finnskogen. De finska invandrarna förde med sig en särskild folktro, där de trodde att allt i naturen hade en själ. Skogsfinnarna praktiserade trolldom och magi, både i form av regler, ritualer och symboler, vilket historiskt hade ett skeptiskt mottagande.
I Svullrya på Grue, på den norska sidan i Finnskogen, byggs nu ett museum för att förmedla den skogfinska kulturhistorien. På den svenska sidan, vid Lekvatnet, finns redan ett skogfinskt museum, Finnskogscentrum, där besökare kan lära sig mer om den skogfinska kulturen. Det blir också allt fler näringsverksamheter som lyfter fram lokala mattraditioner och erbjuder autentiska upplevelser och arrangemang baserade på den gemensamma kulturhistorien från Finnskogen.
Haldenkanalen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är Norges äldsta kanal, byggd mellan 1852 och 1860. En tur genom kanalen bjuder på vackra sjöar, smala kanaler, höga slussar, blomstrande ängar och gröna skogar. En resa på kanalen tar dig 27 meter upp genom fyra slusskammare, Nordens högsta sammanhängande slussystem, charmiga småsamhällen och fem insjöar.
Kanalen sträcker sig 8 mil genom landskapet och kan upplevas med ångbåt, fritidsbåt eller kanot. Om du föredrar att hålla dig på land finns det också fina cykelvägar längs kanalen.
Det var entreprenören Engebret Soot som tog initiativ till att bygga Haldenkanalen. Behovet av att frakta timmer till Halden från skogarna längre norrut ledde till att kanalen konstruerades som en transportväg genom landskapet. Slussar etablerades både i Ørje, Strømsfoss och Brekke, som idag kan upplevas med båt. I det lilla samhället Ørje kan du också besöka Kanalmuseet för en grundlig inblick i kanalens historia och utveckling. Längs kanalen finns det många möjligheter till bad, fiske, god mat, eller fördjupning i konst, kultur och den vackra naturen.
En tur med en av kanalens historiska ångbåtar tar dig tillbaka till en tid där resan var lika viktig som destinationen. Här kan du verkligen slappna av och hitta lugnet, medan ljudet av vattnet och ångbåtens lugna dunkande skapar en avkopplande atmosfär och en känsla av tidlöshet.
Naturen runt Haldenkanalen är utmärkt att utforska till fots, på två hjul eller med båt. Upplev de djupa skogarna, där du kanske får en glimt av en älg, eller grilla korv vid en lägereld vid vattnet medan du laddar batterierna.
En cykeltur längs kanalen är ett fint sätt att se större områden. Det finns flera cykelrutter att välja mellan, både för avkopplande landsvägscykling och actionfylld sticykling. Landsvägar knyter samman slussarna, gårdar, kulturella sevärdheter och mysiga kaféer som bjuder in till ett fikastopp eller ett uppfriskande dopp.
Ett bra alternativ för en cykeltur är den nationella cykelleden Villmarksveien Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., som sträcker sig längs sjöar, tjärn och skog. Den går ursprungligen hela vägen från Halden till Trondheim och sträcker sig på båda sidor av Haldenkanalen. Om du vill ha minst trafik är västra sidan det bästa valet. En annan fin cykelrutt går från Kornsjø till Rømskog, där du passerar Fredriksten fästning och de idylliska slussarna i Brekke, Strømsfoss och Ørje.
Ta årorna och glid fram genom stilla vatten i kanalen eller i en av sjöarna. De många sjöarna, floderna och tjärnarna längs Haldenkanalen är ett eldorado för paddlare. Packa med fiskespöet och testa fiskelyckan efter gädda, abborre och öring. Extra spännande är det att paddla genom slussarna i kanalen, där du blir slussad upp och ner flera höjdmeter. Flera företag erbjuder kanot- och kajakuthyrning längs kanalen.
Den nationella cykelvägen Unionsleden Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. sträcker sig 350 km mellan norska Moss och svenska Karlstad. Rutten går genom flera kommuner i Østfold i Norge och Värmland i Sverige, men även genom delar av Västra Götaland.
Djupt skogsområde, rikt kulturlandskap, glittrande sjöar och idylliska städer är bara några av de upplevelser som väntar längs vägen. Området har också ett rikt djurliv med älg, rådjur, rävar och mycket annat spännande som kan dyka upp längs vägen – och du är aldrig långt från ett uppfriskande bad eller fina rastplatser med utsikt. Det finns också ett stort urval av boende längs vägen, där du kan välja mellan hotell, herrgårdar, stugor, camping och B&B.
Namnet Unionsleden kommer från den norsk-svenska unionen som grundades i Moss 1814 och som upplöstes i Karlstad 1905. Längs cykelvägen finns sevärdheter kopplade till unionens historia, samt andra spännande aktiviteter som konstgallerier, whiskydestillerier Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., "Sveriges vackraste utedass
Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster.", gårdsbutiker och slusemiljöer.
En båttur genom slussarna i Dalslands kanal Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. är en spännande upplevelse för besökare i alla åldrar. Precis över gränsen, i Årjäng, sträcker sig en av världens vackraste vattenvägar, Dalslands kanal. Kanalen byggdes på 1860-talet som en transportförbindelse mellan järnverken i området och är idag en populär vattenväg för båt, kajak och kanot. Längs den 250 km långa kanalen ligger sjöarna som pärlor på en snor, och de binds samman via totalt 31 slussar, varav tre ligger i Årjäng. Största delen av kanalen har naturen själv konstruerat; endast 12 kilometer är grävda.
Utforska de charmiga slusspunkterna Lennartsfors och Töcksfors, där historiens vingeslag möter mäktig natur. Lennartsfors är en av kanalens mest imponerande slussar. De är sprängda in i berget, och efter att du har passerat slussarna följer en vacker bergkanal med höga kanter. Det finns tre slussar med en total nivåskillnad på hela 7,5 meter.
I Töcksfors går kanalen tvärs genom det lilla samhället och du kan njuta av god mat och shopping i kombination med en slusstur. En slusstur här tar dig till sjöarna Töck och Östen, som ligger i den norra delen av kanalen.
Värmlands största vandringsdestination och friluftsparadis, Glaskogen Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster., är ett 28 000 hektar stort naturreservat med över 30 mil vandringsleder. Spridda runt i naturreservatet finns det också vindskydd och raststugor som besökare kan nyttja.
Glaskogens naturreservat har en rik historia med rötter tillbaka till stenåldersbosättningar och skogsfinnar. Spår av historiska fångstgropar finns på flera ställen, och på 1600-talet kom det även finnar hit för att bedriva svedjebruk. Naturreservatet har också långa traditioner inom järn- och kopparverksindustri samt sågverk.
Visste du att Vänern, förutom att vara Sveriges största insjö, också är den tredje största i Europa, med hela 153 000 miljarder liter vatten? Vänern utgör en tredjedel av allt sötvatten i Sverige. Här hittar du Lurö skärgård, med över 250 olika öar. Området är ett naturreservat med ett rikt fågelliv och ett artrikt bestånd av 35 olika fiskarter. Under sommarsäsongen går det reguljär båt till ön, där du bland annat finner ett vandrarhem, två restauranger, fina vandringsleder och en flytande bastu. Det är också möjligt att boka privat transport och fisketurer med företaget Vänervård Länk till annan webbplats, öppnas i nytt fönster. som kör guidade turer i Lurös skärgård.