Njut av det goda livet i Gränslandet

Få länder i världen står varandra så nära som Norge och Sverige, och i kommunerna på båda sidor av riksgränsen mellan Värmland-Østfold och i Finnskogen är gränsen inte mer än ett streck på kartan.

I gränsområdet kan du uppleva unika boenden, naturupplevelser, lokalproducerad mat och kultur på kryss och tvärs över gränsen.

Relationen mellan Norge och Sverige är helt unik i världen, få länder har ett så nära band som vi. Vi har gemensam historia, natur, språkliga och kulturella likheter och Europas längsta och äldsta landgräns på 160 mil som sträcker sig genom båda länderna.

I gränsområdet med kommunerna Ørje, Aurskog-Høland, Aremark, Marker, Grue, Torsby, Årjäng och Säffle har man mycket gemensamt och en resa hit lockar med unika boenden, fantastisk lokal mat, kultur och naturupplevelser utöver det vanliga.

Upptäck Gränslandet

En tur till Långserud?

Wiksfors bruk är en plats med passion för närproducerat, småskalig produktion, återbruk och kreativa samarbeten.

Läs mer

Gemensam historia och kultur

Svenskar och norrmän i området arbetar, bor, gifter sig, får barn, åker på stugsemester och besöker vänner på båda sidor om gränsen. Det goda grannskapet och förhållandet mellan Norge och Sverige har en annan karaktär i gränsområdena på grund av kontakten och utbytet som sker här.

Det finns en unik gränskultur och band mellan regionerna som spelat en viktig roll de spelat i nordisk historia.

Före den moderna gränsen etablerades 1814 var området en del av ett gemensamt kultur- och handelsnätverk. Befolkningen rörde sig fritt över gränsen för att besöka familj, handla varor och delta i marknader och festivaler. Efter gränsdragningen uppstod hinder för fri rörlighet och handel, vilket ledde till en viss nedgång i samarbetet, men kontakten mellan grannskapet bröts aldrig helt.

Under 1800-talet och början av 1900-talet ökade samarbetet igen och är idag betydande. Gränsborna har haft ett nära samspel och en unik gränskultur har uppstått, inklusive språk och musik. Under perioder av konflikt har Østfold och Värmland ofta stått tillsammans mot gemensamma fiender.

Finnskogen – en mytisk och magisk plats

Floder, sjöar, berg och stora skogsområden sträcker sig kors och tvärs över den geografiska gränsen på kartan, och särskilt Finnskogen har utmärker sig när det gäller gemensam kultur och traditioner. Finnskogen har en unik kulturhistoria och mytomspunnen atmosfärmed gamla sägner, skogsfinska traditioner och vidsträckta skogsområden.

Finnskogen har hela 10 kommuner på båda sidor av riksgränsen och är en plats där tre länder delar identitet och kulturhistoria. Men även den moderna historien har fört andra kulturer och nya människor till detta område, som nu är en plats i ständig utveckling.

En resa i Gränslandet är en resa genom ett landskap som väcker äventyrslusten och alla sinnen, och där varje stopp längs vägen har sin egen unika historia, kultur och karaktär. Följ med till en destination i två länder!

Vikingacenter