Bild
Kontakt

Tokig i tåg?

Älskar du järnväg, historia och naturupplevelser? Välkommen till området kring Svanskog där du kan upptäcka det gamla stationshuset, trampa dressin och övernatta i en gammal tågvagn!

I Svaneholm hittar du Svanskog Järnvägsstation, en riktigt unik och sevärd station där inget har förändrats sedan det sista tåget körde 1966. Här finns biljettlucka, väntsal och kontor, allt i orginalskick! Järnvägssällskapet har lok och unika vagnar som är fullt körbara vid lokstallet i Åmål. I stationslokalerna finns utställningar om JÅÅJ- järnvägssällskapet, Svaneholms brukshistoria och oprettsångerskan Gunnel Eklund.

Ät och övernatta i café- och sovvagn

Sommartid kan du både fika och övernatta här då de gamla sovvagnarna och cafévagnen finns på plats vid stationen.

Läs mer om museijärnvägen, museet, café och övernattning här!

Trampa dressin

Trampa dressin! Packa picknickkorgen och ta med badkläderna för ett lagom äventyr! Turen tar ungefär tre timmar fram och tillbaka med lite raster för fika eller bad. Sträckan är en del av Svanskogsbanan som i sin tur är en del av det som ursprungligen var Åmål-Årjängs Järnväg. Äventyret börjar vid Finntorp och går vidare på en bank i sjön Kalven. Du passerar länsgränsen mellan Västra Götalands och Värmlands län. Sträckan från Dalboredden längs sjön Ömmeln är väldigt vacker.
Efter Ömmelns station går det uppför till den 263 meter långa Bollsbytunneln som leder vidare in till samhället Svaneholm med stopp vid Svanskog järnvägsstation. För trött i benen för att trampa tillbaka? Det går att göra en kombinerad tur och paddla kanot tillbaka, eller varför inte hyra lite campingutrustning och övernatta?

Läs mer om och boka tur med dressin här!
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2021-03-09