Kontakt

En dag med blicken på vattnet

Ägna en dag åt att utforska Vänern som med sina 22 000 öar, kobbar och skär har Europas största insjöskärgård.

Upplev Lurö skärgård. Börja dagen med att ta en båttur från Ekenäs gästhamn ut i Europas vackraste skärgård. Lurö skärgård är känd långt utanför Sveriges gränser för sin vackra natur och säregna fauna. Glöm inte att förboka din resa med Luröbåten!

Känn historiens vingslag. Kliv av vid Basteviken och upptäck Lurö genom att vandra någon av de markerade lederna. I det skiftande landskapet syns spåren av öns rika historia. Här finns en ruin efter en medeltida kyrka, tegelbruksugnar, odlingsrösen och ett litet skolhus kvar som avtryck från den tid Lurö var ett centrum i Vänerland.

Njut av Vänerfisk. När magen börjar kurra finns det gott om alternativ. På den mysiga skärgårdskrogen Lurö krog trollar Håkan Mattsson och hans gäng fram rätter tillagade av lokala råvaror så som fisk från Vänern och kött från djur som betat i skärgården och svamp, grönsaker och bär från Lurö. På Restaurang Luröbryggan kan du avnjuta allt från smörstekt gös till varmrökt lax från eget rökeri.

Klippbada. Varmt? Lurö ligger mitt i Vänern och är tack vare sitt geografiska läge en solsäker punkt. Som tur är finns här många vikar som du kan ta ett svalkande dopp i. Eller varför inte köpa en glass och sätta dig i skuggan under en björk?

Ta båten hem – eller stanna kvar. Ta båten tillbaka till fastlandet eller boka en övernattning och fortsätt njuta av skärgårdens lugn. På Lurö kan du bo i en fyr, stugor eller sjöbod.Luröbåten
Kontakt
  • Säffle Turistinformation

    Säffle Turistinformation

    Kommunledningskontoret

    0533-68 10 10

    Västra Storgatan 3, Säffle

Senast uppdaterad • 2022-06-29